Týdenní komentář: Krize v eurozóně se opět vrací

22.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejenže se začíná více mluvit o Španělsku, ale čím dál více analytiků nepochybuje o tom, že Řecko bude nuceno vyhlásit bankrot.

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Sociální sítě opanují stále víc děti
Děti stále častěji používají internetové sociální sítě, jako je třeba Facebook. Neuvědomují si ale mnohdy rizika, která využívání podobných stránek přináší. Mladí Češi patří mezi evropskými vrstevníky k těm nejaktivnějším v zapojování k sociálním sítím. Ukázal to průzkum organizace EUKidsOnline, jehož výsledky představila Evropská komise. Podle ní má v Evropské unii mezi dětmi, které používají internet, profil na některé sociální síti 38 procent dětí ve věku devět až 12 let a 77 procent mladých ve věku 13 až 16 let.


2. Nižší rating mají i Spojené Státy
Ratingová agentura Standard & Poor's revidovala výhled hodnocení Spojených států ze stabilního na negativní. Odůvodnila to velkými rozpočtovými deficity a rostoucí zadlužeností vlády. Ratingy země ale potvrdila na AAA/A-1+. Ekonomika Spojených států je podle agentury flexibilní a velmi různorodá. Měnová politika USA je efektivní, podporuje růst produkce a zároveň potlačuje inflační tlaky. Výjimečnou externí likviditu dává Spojeným státům mimořádná pozice dolaru mezi světovými měnami.


3. Prodej aut v EU v prvním čtvrtletí opět klesal
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 2,3 procenta na 3,58 milionu vozů. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V samotném březnu se prodej propadl o pět procent na 1,56 milionu vozů. Poptávka po automobilech v Evropě se dostala pod tlak kvůli ukončování vládních programů šrotovného. Za březnovým poklesem stál zejména slabší prodej v Británii a Itálii. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, však prodej v březnu stoupl o více než 11 procent.


4. Krize v eurozóně se opět vrací, vážně se mluví o Španělsku
Výnosy desetiletých španělských dluhopisů ráno vystoupaly na historický rekord. Informuje o tom analytický internetový server Eurointelligence. Dluhová krize se tak začíná šířit i do kriticky důležité země, přestože unijní prezident Herman Van Rompuy ještě před několika dny tvrdil, že Španělsko je mimo nebezpečí nákazy.


5. Bankrot Řecka je podle analytiků nevyhnutelný
Případná restrukturalizace dluhu Řecka, tedy v podstatě státní bankrot, je podle tuzemských analytiků nevyhnutelná. Řecko tak zřejmě na několik let ztratí důvěru investorů a reálný přístup na finanční trhy. Česko může tento krok podle ekonomů pocítit poklesem exportu, který je tahounem ekonomiky, nebo dražším financováním státního dluhu.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. České minipivovary bude hájit nově založený svaz
Tuzemské minipivovary založily svůj svaz. Potvrdil to Jan Šuráň ze společnosti Pivo Praha, který byl na sobotní ustavující valné hromadě Českomoravského svazu minipivovarů zvolen prezidentem svazu. Zakládajícími členy uskupení je 32 malých restauračních pivovarů, což je přibližně třetina ze všech minipivovarů v ČR. Svaz bude hájit zájmy svých členů, které se někdy liší od zájmů velkých pivovarů.


2. Průmyslová aktivita v eurozoně zrychlila
Růst průmyslového sektoru eurozóny v dubnu nečekaně zrychlil, ukázal v úterý rychlý průzkum společnosti Markit. Index nákupních manažerů (PMI) eurozóny stoupl na 57,7 bodu z březnových 57,5 bodu, zatímco analytici oslovení Reuters očekávali pokles na 57,0 bodu.


3. Východoevropské ekonomiky budou zrychlovat růst
Ekonomický růst v deseti středo- a východoevropských zemích Evropské unie letos zrychlí v průměru o jeden procentní bod na 3,1 procenta a příští rok dosáhne 3,8 procenta. Nejvýrazněji příští rok poroste donedávna klesající Rumunsko, jehož tempu budou stačit jen rychle rostoucí ekonomiky Slovenska a Polska. Pod úrovní tří procent zůstane jen výkon České republiky a Slovinska, předpověděla pravidelná prognóza Světové banky pro skupinu EU10.


4. Factoringu se daří, obrat stoupnul o 32 procent
Kumulovaný obrat pohledávek postoupených factoringovým společnostem za první čtvrtletí letošního roku vzrostl v porovnání s předchozím rokem téměř o 32 procent. Výsledek naznačuje, že by se objemy ještě letos mohly vrátit na úroveň před krizí.


5. Posílení spolupráce vysokých škol a praxe
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vyhlásilo v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost novou výzvu, zaměřenou na oblast podpory 2.4 - Partnerství a sítě. Cílem výzvy v této oblasti podpory je posílení vztahů mezi institucemi terciárního vzdělávání, výzkumnými organizacemi a subjekty soukromého sektoru a veřejné správy. Kromě této oblasti jsou tyto peníze určeny i na přípravu lidských zdrojů pro vznik a fungování technologických platforem či na vznik a podporu kontaktních míst institucí terciárního vzdělávání a vědecko-výzkumných institucí určených pro veřejnost a podnikatelský sektor.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík