90 procent firem chce zachovat zvýhodnění stravenek

21.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Devět z deseti tuzemských firem je přesvědčeno, že stát má zachovat nynější systém závodního stravování a zvýhodnění stravenek. Více než tři čtvrtiny firem v případě zrušení daňového zvýhodnění stravenek a zavedení zaměstnaneckého paušálu očekává tlak zaměstnanců na růst mezd. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio mezi 200 tuzemskými firmami, které svým zaměstnancům poskytují závodní stravování.

"Zaměstnanecký paušál postrádá pro zaměstnavatele smysl, neboť neplní roli zaměstnaneckého benefitu - nemotivuje zaměstnance k pravidelnému stravování, nevytváří vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a neodlišuje zaměstnavatele na trhu práce," uvedl k průzkumu prezident Unie zaměstnavatelských svazů Pavel Dušek.

Takzvaný zaměstnanecký paušál, jehož zavedení navrhuje ministerstvo financí v rámci daňové reformy, předpokládá zrušení dosavadního systému daňového zvýhodnění stravenek a jeho nahrazení daňově uznatelným odpočtem, který zaměstnancům přinese měsíční daňovou úsporu nejvýše 250 korun. Tlaku na zvýšení mezd ze strany zaměstnanců se nejvíce obávají firmy, které provozují jídelny. Jejich zaměstnanci totiž rozdíl mezi stravenkami a paušálem pocítí podle průzkumu v největší míře.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita