Spor o Facebook zůstal u vyrovnání za 65 milionů dolarů

12.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi nemůžou vycouvat z vyrovnání s gigantickou sociální sítí Facebook stížností, že jim generální ředitel sítě Mark Zuckerberg ukradl jejich nápad. Rozhodl o tom dnes ve Spojených státech odvolací soud. Podle soudce je spor u konce.

Příběh dvojčat Winklevossových a Zuckerberga se dostal do povědomí loni díky filmu The Social Network. A doprovází ho dlouhá právní bitva.

Globální úspěch Facebooku je spojen se jménem Marka Zuckerberga, který na podzim roku 2003 Facebook spustil spolu se svým přítelem Eduardem Saverinem. Za pouhých šest let se Zuckerbergovi podařilo stát se nejmladším miliardářem v historii.

Dvojčata Winklevossova kdysi rozjížděla na Harvardově univerzitě firmu nazvanou ConnectU a Zuckerberg jim podle nich myšlenku ukradl. Facebook přitom jejich nároky odmítá. Trojice se dohodla na vyrovnání za 65 milionů dolarů.

Bratři Winklevossovové ale podali novou žalobu s tím, že původní informace, které dostali o tržní hodnotě Facebooku, byly chybné. Soud nižší instance přiřkl Facebooku právo vyrovnání uplatňovat a dnešní verdikt odvolacího soudu to potvrdil.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita