Ceny v EU si v únoru podržely své tempo

16.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Spotřebitelské ceny v Evropské unii rostly v únoru o 2,8 procenta, tedy stejným tempem jako v lednu. V eurozóně meziroční míra inflace zrychlila na 2,4 procenta z lednových 2,3 procenta, potvrdil evropský statistický úřad Eurostat svůj předchozí odhad. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 procenta v celé evropské sedmadvacítce i v zemích platících eurem.

Za únorovým růstem cen v eurozóně, který začíná znervózňovat nejen politiky, ale i Evropskou centrální bankou, stojí především vyšší ceny dopravy (nárůst o 5,7 procenta), bydlení (nárůst o 4,9 procenta) a alkoholu a tabáku (nárůst o 3,5 procenta).

Rostou i ceny energií - pohonných hmot (o 0,62 procentního bodu), topného oleje (o 0,23 procentního bodu), elektřiny (o 0,11 procentního bodu) a plynu (o 0,10 procentního bodu). Klesaly naopak ceny oblečení (-2,6 procenta) či telekomunikací (-0,4 procenta).

Největší inflaci mají v Rumunsku (7,6 procenta), Estonsku (5,5 procenta) a Bulharsku (4,6 procenta). V Evropské unii momentálně není žádná země, kde by ceny klesaly, nejpomaleji ovšem rostou v Irsku (0,9 procenta), Švédsku (1,2 procenta) a Francii (1,8 procenta).

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita