Daňová poradna: Uplatnění paušálních výdajů

17.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Termín pro podání přiznání k dani z příjmů se nezadržitelně blíží, otázky na daňové problémy jsou tak čím dál častější.


Podnikající student a odvody na sociální a zdravotní pojištění

Otázka: Syn studuje a při studiu začal podnikat od června 2010. Za dobu podnikání (7 měsíců) má zisk po odečtení nákladů 40 704 Kč. Musí platit sociální a zdravotní pojištění, když je student?

Odpověď: Váš syn jako student a zároveň podnikatel musí plnit všechny povinnosti, které se týkají podnikatelů. Pokud splňuje podmínky studenta v denním studiu do 26 let, může uplatnit odčitatelnou položku ze základu daně na studenta a pro sociální a zdravotní pojištění je pro něj hlavní činností studium. Do přehledů pro sociální a zdravotní pojištění pak může uvádět podnikání jako vedlejší činnost. Jelikož nedosáhl minimální hranice pro placení sociálního pojištění, sociální pojištění za rok 2010 platit nebude a tedy ani zálohy v roce 2011. Váš syn má ale povinnost z uvedeného příjmu zaplatit zdravotní pojištění. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2011 platit nemusí.


Uplatnění paušálních výdajů

Otázka: Pro mé podnikání je stanoven výdajový paušál 60 %, ale já chci použít v přiznání výdajový paušál 40 %. Zaplatím sice víc, ale zato si budu moci na základě přiznání vyššího příjmu vzít vyšší úvěr od banky. Mohl by finanční úřad něco namítat? Poškozen přece nebude nikdo.

Odpověď: Zákon o daních z příjmů bohužel neumožňuje volbu procentní sazby při uplatnění paušálních výdajů. Pokud uplatníte výdaje v nižší výši a tedy zaplatíte vyšší daň z příjmů, nehrozí Vám ze strany finančního úřadu žádná sankce. Pravděpodobně finanční úřad vyměří Vaše daňové přiznání v té výši, kterou uvádíte. Při případné kontrole by však finanční úřad měl daň stanovit ve správné výši - a to bez ohledu na to, zda správná výše daně je vyšší či nižší než přiznaná daň. Je smutnou skutečností, že banky při posuzování úvěrů vycházejí ze základu daně při uplatnění paušálních výdajů, což často nekoresponduje se skutečnými příjmy dané osoby.


Příjmy z pronájmu a sociální pojištění

Otázka: Provozuji hlavní činnost a zároveň pronajímám prostory, za které po odečtení nákladů mám daňový základ 16 800 Kč.Chtěl bych se dozvědět, zda tuto částku mám přičíst k daňovému základu z hlavní činnosti a zda zisk z pronájmu mám uvést jako vedlejší činnost a pak tyto činnosti dělit?

Odpověď: Pronájem prostor doporučuji vykázat jako příjem dle § 9 zákona o daních z příjmů. Potom tyto příjmy z pronájmu nejsou předmětem odvodu sociálního ani zdravotního pojištění a do přehledů pro sociální pojištění ani pro zdravotní pojišťovnu je vůbec neuvádíte.


Nárok na slevu na dani

Otázka: Má OSVČ nárok na slevu na dani z příjmu na syna nar. 1985, nepracujícího plně invalidního důchodce s měsíčním důchodem 2 000 Kč?

Odpověď: Slevu můžete uplatnit jen na dítě, které je mladší 26 let, které studuje, nebo se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost. Další podmínkou uplatnění slevy je, že syn nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně. Do dovršení 26 let věku tedy můžete za každý měsíc poměrnou část slevy uplatnit, pokud jsou splněny výše uvedené podmínky.


Odpisy nově pořízeného majetku

Otázka: Chtěla bych se zeptat, zda se musí krátit odpisy u auta pořízeného v průběhu roku (8/2010) a o kolik?

Odpověď: V prvním roce odpisování použijete sazbu odpisů platnou pro první rok. Takto vypočítaný odpis již nijak nekrátíte, odpis je stejný ať již majetek pořídíte v lednu či v prosinci.

Autor článku

Firemni aktualita