Česká ekonomika v roce 2010 rostla o 2,2 %

11.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká ekonomika v loňském roce meziročně vzrostla o 2,2 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2009 rostl o 2,6 procenta.

"Česká ekonomika se zotavila z recese," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. V letošním roce očekává zpomalení ekonomiky pod dvě procenta. "Vedle pomalejšího růstu zahraniční poptávky se obáváme dopadu rozpočtových úspor do rozpočtů domácností a následně do jejich spotřeby," uvedla.  

V úhrnu za rok 2010 byl podle statistiků výrazně odlišný vývoj obou základních složek tvorby HDP. Zatímco hrubá přidaná hodnota vzrostla o 3,1 procenta, daně z produktů poklesly o 4,8 procenta. "Růst ekonomiky zajistila zejména odvětví zpracovatelského průmyslu. Postupné obnovování zahraniční konjunktury a s tím související poptávky poskytlo prostor exportně orientovaným odvětvím a ta jej dokázala využít," uvedl ČSÚ.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita