Jaké povinnosti mají zaměstnavatelé na zdravotním pojištění?

03.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnavatelé mají povinnost řádně a včas odvést za své zaměstnance zdravotní pojištění na účet zdravotní pojišťovny. Musí tedy řádně plnit oznamovací povinnost, odevzdávat měsíčně Přehled o platbách či hlásit úrazy. Za nesplnění zákonných povinností hrozí vysoké pokuty.

Aby při výpočtu zdravotního pojištění disponovaly zdravotní pojišťovny a zaměstnavatelé stejnými údaji, tak je nutné, aby zaměstnavatelé plnili své zákonné povinnosti.


Plnění oznamovací povinnosti

V zákonné osmidenní lhůtě musí zaměstnavatelé oznamovat zdravotní pojišťovně údaje o svých zaměstnancích, zpravidla potom nástup zaměstnance do zaměstnanání nebo ukončení zaměstnání s daným zaměstnancem. Při zahájení činnosti zaměstnavatele nebo ukončení činnosti zaměstnavatele, konkurzu, insolvenci, je rovněž nutné tyto důležité skutečnosti zdravotní pojištovně oznámit. Oznámení je přitom zapotřebí provést u všech zdravotních pojišťoven, kterým odvádí zaměstnavatel zdravotní pojištění za své zaměstnance.

Plnění oznamovací povinnosti je důležité pro správný výpočet zdravotního pojištění za zaměstnavatele a i z důvodu správného zařazení zaměstnance do příslušné kategorie v registru zdravotní pojišťovny. Kdyby nebyl zaměstnanec zařazen v registru zdravotní pojišťovny jako zaměstnanec, stal by se automaticky osobou bez zdanitelných příjmů a měl by povinnost každý měsíc odvést na účet své zdravotní pojišťovny 1 080 Kč (13,5 % z minimální mzdy). Tuto částku by samozřejmě nehradil a dostal by se do problémů, které by se časem vyřešily, ale pochybení zaměstnavatele by stálo zaměstnance značné úsilí a přineslo mu zbytečné nepříjemnosti.

Za nedodržení oznamovací povinnosti může zaměstnavatel obdržet od zdravotní pojišťovny pokutu až ve výši 200 000 Kč, při opakovaném porušování oznamovací povinnosti dokonce až ve výši 400 000 Kč.


Zasílání Přehledů

Zaměstnavatelé jsou ze zákona povinni každý měsíc posílat zdravotní pojišťovně Přehledy o platbě zdravotního pojištění. V daném formuláři je uveden celkový vyměřovací základ všech zaměstnanců dané zdravotní pojišťovny pracujících u zaměstnavatele a jejich počet. Protože v Česku působí devět zdravotních pojišťoven, může se stát, že zaměstnavatel posílá každý měsíc devět Přehledů o platbách na devět zdravotních pojišťoven. Záleží, u kolika zdravotních pojišťoven jsou pojištěni jeho zaměstnanci.

Přehled o platbě zdravotního pojištění musí být zaslán zdravotním pojišťovnám do 20. dne následujícího měsíce. Nedodání Přehledu o platbě pojistného může být sankciovánou pokutou ve výši 50 000 Kč. V Přehledu jsou totiž uvedeny všechny důležité informace pro správný výpočet zdravotního pojištění za zaměstnance za uvedený měsíc.


Zasílání kopií záznamu o pracovním úrazu

Při pracovním úrazu jsou zaměstnavatelé povinni posílat zdravotní pojišťovně kopii záznamu o pracovním úrazu. Kopie zdravotního záznamu jsou pro zdravotní pojišťovny velmi důležitým tiskopisem. Zdravotní pojišťovny totiž mají vůči třetí osobě právo na náhradu těch nákladů na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, které vynaložila v důsledku zaviněného protiprávního jednání této třetí osoby vůči pojištěnci. Když totiž dojde k pracovnímu úrazu v důsledku nesplnění povinnosti zaměstnavatele (např. v oblasti BOZP), tak má zdravotní pojišťovna nárok na úhradu nákladů spojených s lékařským ošetřením pojištěnce od zaměstnavatele. Zdravotní pojišťovny se o protiprávním jednání zpravidla stejně dozví, neboť zákonnou oznamovací povinnost mají i zdravotnická zařízení, orgány Policie České republiky, státní zastupitelství, Městské úřady. Oznamovací povinnost musí být splněna vždy do jednoho měsíce. Neposlání kopie záznamu o pracovním úrazu může být sankciováno pokutou ve výši 100 000 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola