Týdenní komentář: Zelená, kam se podíváš

08.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zelená politika začíná hýbat světem víc, než jsme čekali. Nemůžeme se tak divit, že zelená témata se začínají objevovat častěji než obvykle.

1. Zemědělské půdy má ČR podle Eurostatu hodně
/>Podíl zemědělsky využívané půdy je v Česku jeden z nejvyšších v rámci celé Evropské unie. Tento typ půdy představuje v ČR kolem 35 procent, přičemž víc to je jen v Polsku (36), Maďarsku (47) a Dánsku (48).


2. Sleva na mýtném pro ekologické vozy se možná stane skutečností
Česká vláda nejspíš nabídne slevu na mýtném pro dopravce, kteří si pořídí vozy splňující nejnáročnější emisní standardy. Ministr dopravy Vít Bárta se na jednání s eurokomisařem pro dopravu dotazoval, zda by Česká republika mohla na svém území navrhnout slevu na mýtném pro automobily ze skupiny Euro V.


3. Přehled všech biopotravin nabízených maloobchodními řetězci
Internetový informační portál Bio-info nabízí další službu - na jednom místě najdete profily biopotravin a biokosmetiky, které jsou dostupné na našem trhu. Seznamy vychází ze sledování biopotravin v maloobchodních řetězcích, kterou od roku 2008 provádí agentura Green marketing.


4. Pálenice zažívají krizi kvůli chybějícímu ovoci
Zlé zprávy naopak přicházejí z pálenic. Majitelé pálenic na jižní Moravě říkají, že je to jedna z nejhorších sezón vůbec. Špatný rok začal katastrofální neúrodou meruněk. Situaci nezlepšil ani začátek podzimu. Některé pálenice dokonce stojí.


5. Německé průmyslové objednávky v srpnu rostly více, než se čekalo
Objednávky německého průmyslu v srpnu meziměsíčně vzrostly o nečekaně silných 3,4 procenta zejména díky velkým objednávkám letadel, lodí a vlaků.


6. Průmyslová výroba zrychlila v srpnu růst na 12,9 procenta
Průmyslová výroba v srpnu meziročně zrychlila růst na 12,9 procenta po červencovém růstu o 5,3 procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 1,3 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 22,1 procenta.


7. Třetina firem v Česku plánuje nábor nových zaměstnanců
Není se tedy co divit, že třetina podniků v Česku, konkrétně 33 procent, chystá na příští rok nábor nových zaměstnanců. Tuzemské firmy tak mírně zaostávají za světovým průměrem, ve světě chce příští rok zvýšit počet zaměstnanců 36 procent firem.


8. Virtuální veletrh nabídne zaměstnání od více než 40 firem
Firmy mohou najít své zaměstnance na virtuálním veletrhu na webovém portálu www.dnyprace.cz, do kterého se přihlásilo více než 40 společností. Zájemci o pracovní místa se zde budou moci setkat se zástupci firem a potenciálními zaměstnavateli.


9. MSP chtějí zelenější pracovní místa
Nová místa by navíc mohla být o něco zelenější než dřív. V Bruselu se totiž uskutečnil seminář na téma: Budoucí dovednosti pro zelená místa, který pořádal Evropský Parlament a Evropské středisko pro rozvoj odborné přípravy. Zástupci malých a středních podniků a řemeslníků v Evropě zdůraznili potřebu integrované politiky s cílem transformovat existující pracovní místa na čistější a zelenější.


10. Zvýšená kontrolní činnost ÚP odhalila první nedostatky
Dejte si ale pozor na zvýšenou kontrolní činnost prováděnou úřady práce. Po prvním měsíci těchto kontrol bylo zahájeno několik správních řízení, podána byla už první trestní oznámení i podnět na ukončení živnosti. Nedostatky byly zjištěny v celkem 19 případech z 26 dosud uzavřených šetření.


Autor článku

Karel Pospíšilík