Návrh zákona o majetkových přiznáních

05.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle návrhu z dílny opozičních poslanců by každá plnoletá fyzická osoba se stálým bydlištěm na území ČR nebo se zde zdržující alespoň 183 dnů v kalendářním roce měla podat oznámení, že v příslušném roce nabyla tzv. registrovaný majetek nad určitou výši. Registrovaným majetkem se podle návrhu rozumí nemovitosti, byty a nebytové prostory a dále finanční instrumenty. Není jím majetek, který je nabýván za účelem jeho dalšího prodeje v rámci podnikatelské činnosti a registrovaný majetek nabytý darováním nebo v dědictví.

Povinnost podat oznámení správci daně bez jeho výzvy má podle návrhu vznikat, pokud:

  • pořizovací cena finančních instrumentů nabytých v 1 kalendářním roce převýší v úhrnu částku převyšující 625 násobek základní sazby minimální mzdy (v současné době 8 000 Kč),
  • pořizovací cena jiného registrovaného majetku nabytého v 1 kalendářním roce převýší v úhrnu částku převyšující 2500 násobek základní sazby minimální mzdy (v současné době 8 000 Kč).

Povinnost podat přiznání má vznikat na výzvu správce daně. Pokud by nebylo prokázáno nabytí vlastnictví ze zdaněných prostředků nebo nebylo podáno přiznání, mají být podle návrhu příjmy ve výši částky vynaložené na pořízení registrovaného majetku předmětem daně v samostatném základu daně. Sazba daně má činit 76 %.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita