Týdenní komentář: Mračna nad stavebnictvím a nekvalitními pumpami

24.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podívejme se na první kroky vlády, která zahájila svoji legislativní smršť. To vše, když se eknomomika začíná pomalu zvedat až na to stavebnictví.

1. Výstavba domů v USA nečekaně prudce roste
Začněme ale pozitivní zprávou ze Spojených států, kde výstavba nových domů v srpnu vyskočila o nečekaně výrazných 10,5 procenta, nejvíce od listopadu 2009, a vzrostl také počet vydaných stavebních povolení. />


2. Stavebnictví přijde kvůli zastavení státní podpory o 15 miliard
To stavebnictví v Česku nejen že neroste, navíc přijde kvůli zastavení státní podpory oprav bytových domů v příštím roce o investice ve výši 15 miliard korun. Uvedli to zástupci Centra regenerace panelových domů a Svazu českých a moravských bytových družstev.


3. Vládou prošlo snížení podpory stavebního spoření a změny daní
Dobré kondici podniků ve stavebnictví určitě nepřispěje ani snížení podpory stavebního spoření. Státní podpora spoření by měla od příštího roku klesnout o polovinu. Návrh zákona také počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření.


4. ČOI možná zveřejní nekvalitní pumpy
Nejen stavební spořitelny budou muset přehodnotit svůj business. To stejné budou muset udělat i nekvalitní pumpaři. Česká obchodní inspekce může mít od ledna příštího roku možnost zveřejňovat jména čerpacích stanic, u kterých zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Předpokládá to novela zákona připravená ministerstvem průmyslu a obchodu.


5. EK chce údajně úplně zrušit poplatky za roaming
Mračna se stahují i nad poplatky za hovory z mobilního telefonu v zahraničí, které chce Evropská komise úplně zrušit. Na konferenci telefonních operátorů v Bruselu to uvedla eurokomisařka pro informační technologie Neelie Kroesová.


6. Vláda začala schvalovat úsporná opatření
Změny se dotknou i daňové oblasti. Asi nejviditelnější změnou je snížení slevy na poplatníka o 100 Kč měsíčně, tedy na úroveň 23 640 Kč. Od dalšího návrhu snížit daňové zvýhodnění na dítě o 20 Kč měsíčně se nakonec upustilo.


7. Vláda schválila změny v nemocenské
Změn dozná i systém nemocenské. V minulosti činila nemocenská do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období. Vláda navrhuje, aby toto snížení platilo trvale.


8. Odbory nepřijaly Drábkův návrh, chtějí více času
Největší odbor ale sklidily návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí. Odbory zatím nepřistoupily ani na kompromisní návrh, který by odložil debatu o reformě struktury platů zaměstnanců veřejné správy na příští rok, uvedla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová.


9. Sjednocení DPH může zprůhlednit systém a omezit úniky
Uvedenými návrhy to nejspíš nekončí, v úvahách je i sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. Za určitých podmínek je pro sjednocení sazeb i stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.


10. Objem výdajů na internetovou reklamu by se měl do roku 2015 zdvojnásobit
Uplynulý týden aspoň potěšil provozovatele internetových portálů. Objem skutečně vydaných prostředků na internetovou reklamu by se totiž měl v Česku do roku 2015 zvýšit z letošních 4,7 na 10,7 miliardy korun. Odhadla to společnost Centrum Holdings.


Autor článku

Karel Pospíšilík