Konkurenceschopnost USA se zhoršila

14.09.2010 | , Capital Partners
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.9. 2010 Spojené státy se podle aktuálního reportu World Economic Forum (WEF) ocitly v ročním pořadí zemí z hlediska konkurenceschopnosti až na 4. místě. Na tento post klesly z druhého místa, přičemž od roku 2004, kdy ženevská organizace WEF začala vydávat tento index, po čtyři roky tomuto řebříčku vévodily. První místo z loňského roku obhájilo Švýcarsko. Toto domovské sídlo kolosů jako je výrobce léků Novartis AG či potravinářský gigant Nestlé SA bylo oceněno pro své inovace a obchodní kulturu.

„Deficit rozpočtu za více než 1 bil. USD a nedůvěra veřejnosti v politiku a politiky patřily mezi slabá místa největší světové ekonomiky,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Pokles USA byl způsoben počtem eskalujících oslabení během posledních dvou let. Zejména se jedná o nedostatek makroekonomické stability, která pokračuje jako zásadní slabina poklesu v žebříčku.“ Ztráta v pořadí konkurenceschopnosti reprezentuje další překážku v ekonomickém zotavení, vzhledem k tomu, že prezident Obama požádal Kongres o schválení návrhů výdajového plánu za 50 mld. USD na opravy a znovuobnovení dopravní infrastruktury a rovněž na pomoc obchodním investicím a výzkumu.

Nehospodárné výdaje

Z hlediska makroekonomické stability se USA zařadily až na 87. místo. Američtí obchodníci stále více zpochybňují schopnosti vlády odstranit vměšování se do privátního sektoru a pohlížet na něj jako na rozhazovačný subjekt. V rámci vývoje finančního trhu se USA propadly na 31. místo z 9. postu v roce 2008.

 

„Švýcarsko drží první příčku v přehledu díky čtvrtému místu v oblasti obchodní sofistikovanosti a druhému místu za schopnost inovací. O dvě místa v pořadí na druhou příčku se pak posunulo Švédsko, které překonalo Singapur na třetím místě,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dodává: „Švédsko bylo oceněno pro svoji dopravní infrastrukturu a vysokou úroveň etického chování, zatímco Singapur získal body za takřka neexistující korupci a dobrou kvalitu vlády.“

První desítku zemí v přehledu zakončují Německo, Japonsko, Finsko, Holandsko, Dánsko a Kanada. Ze zemí skupiny G7 se Spojené Království nachází na 12. a Francie na 15. místě. Itálie zůstala na 48. místě.

Rozvíjející se země

Čína vede pořadí zemí mezi velkými rozvojovými ekonomikami, kdy v tomto roce poskočila z 29. na 27. místo, zatímco Indie spadla o dvě příčky na 51. místo. Brazílie neudržela 56. příčku a skončila 58. Rusko skončilo 63. v pořadí. V Latinské Americe bylo nejvýše Chile na 30. místě a na africkém kontinentu Jižní Afrika na 54. místě.

„Uvedený report, který je každoročně publikován organizátory výroční konference obchodních lídrů, politiků a zástupců showbusinessu ve švýcarském Davosu, je založen na 12 měřítcích konkurenceschopnosti a veřejného mínění více než 13 500 obchodních lídrů,“ uvádí Ing. Josef Stoulil, analytik CAPITAL PARTNERS a dokončuje: „Poslední místo celého výzkumu ze všech zemí světa uzavírá středoafrický Čad.“

Autor článku

Tiskovka