Změny odpisu a tvorby opravných položek k pohledávkám od roku 2011

07.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Navržená ustanovení novely se týkají nejenom tvorby opravných položek k pohledávkám, ale i odpisu pohledávek.

Do obecných ustanovení zákona o rezervách má být přidáno upřesňující ustanovení, podle něhož v průběhu likvidace nebo v průběhu insolvenčního řízení v době trvání účinků prohlášení konkursu nelze vytvářet daňově uznatelné opravné položky k pohledávkám.

Z § 8a zákona o rezervách se vypouští podmínka pro tvorbu vyšších než 20% opravných položek uplatňovaných v rozhodčím, soudním nebo správním řízení, že má poplatník řádně a včas činit úkony potřebné k uplatnění jeho práva. Lze předpokládat, že pokud soud potvrdí svým rozhodnutím existenci pohledávky či její výši, je toto již dostatečná záruka „pravosti“ pohledávky a poplatník tedy může při splnění ostatních podmínek stanovených zákonem k této pohledávce vytvářet daňově uznatelné opravné položky.

K pohledávkám, jejichž rozvahová hodnota v okamžiku vzniku nepřesáhne částku 30 000 Kč a od sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců, nejsou-li vůči spojeným osobám, lze nově tvořit opravné položky i v období, ze něž se podává daňové přiznání, přestože není zdaňovacím obdobím.

Mění se podmínky pro odpis pohledávek z důvodů vyjmenovaných v § 24 odst. 2 písm. y) zákona o daních z příjmů, např. soud zrušil konkurs pro nedostatek majetku dlužníka na základě výsledků insolvenčního řízení. Podle dosavadního znění je stěžejní, aby k odpisovaným pohledávkám bylo možné tvořit opravné položky podle zákona o rezervách. Nově se tato podmínka vypouští a místo ní se upřesňuje, že u odpisované pohledávky nemá jít o pohledávku nabytou bezúplatně nebo o pohledávku vzniklou mezi spojenými osobami. Cílem je odstranit nemožnost daňově odepsat pohledávku s rozvahovou hodnotou v okamžiku vzniku vyšší než 200 tis. Kč, která není řešena soudně, ale zároveň splňuje všechny ostatní podmínky tvorby daňových opravných položek.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita