Vyplnit správně záznam o nehodě zvládne jen polovina řidičů

24.08.2010 | , ČSOB Pojišťovna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.8. 2010 Od ledna 2009 jsou účastníci dopravní nehody povinni v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii (tedy zejm. nedošlo-li při nehodě ke zranění osob nebo škodě přesahující 100 tis. Kč.), sepsat tzv. společný záznam o dopravní nehodě. Přestože toto pravidlo platí už více než rok a půl, stále mají čeští řidiči problémy tento dokument správně vyplnit. Podle statistiky ČSOB Pojišťovny špatně nebo neúplně vyplní záznam o nehodě téměř polovina řidičů.

„Nedostatečně vyplněných záznamů o nehodě je přes 40%. Často chybí správné zaškrtnutí okolností nehodového děje (část 12) a nedostatky bývají v nákresu nehody. Vlastní poznámky vysvětlující nehodový děj se vyskytují jen ojediněle,“ popisuje nejčastější chyby při vyplňovaní záznamu o nehodě ředitelka Odboru služeb klientům neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Iva Knapová.

Záznam o nehodě musí její účastníci podepsat a neprodleně předat pojišťovně. V záznamu je uvedeno místo a čas dopravní nehody, její účastníci, vozidla, příčiny, průběh a následky nehody. Nesprávné vyplnění záznamu o nehodě může zkomplikovat výplatu peněz. „Pokud některý z důležitých údajů chybí a každý z účastníků nehody nahlásí pojistiteli jinou verzi nehodového děje, je problematické objektivně stanovit míru zavinění a likvidace škody se zbytečně protahuje,“ uvádí Iva Knapová.

Možným nesrovnalostem lze poměrně spolehlivě předejít okamžitým nahlášením dopravní nehody pojišťovně nebo její asistenční společnosti ještě z místa dopravní nehody. „Pokud jsou účastníci nehody seriózní a oba sdělí pojistiteli shodnou verzi nehodového děje, proběhne likvidace pojistné události rychle i přes nepřesnosti v záznamu o dopravní nehodě,“ uzavírá Iva Knapová.

V čem řidiči při vyplňování záznamu o nehodě nejčastěji chybují:

  • zaškrtnutí správného políčka v části 12. OKOLNOSTI NEHODY
  • správném vyznačení nákresu nehody v okamžiku střetu (to znamená vyznačit vozidla i jízdní pruhy, přednost v jízdě na křižovatce - dopravní značky, zakreslit skutečnost, zda vozidlo dávalo znamení o změně směru jízdy a podobně)
  • uvést vlastní poznámky do pole 10, které jsou důležité k objasnění nehodového děje

Autor článku

Tiskovka