České dráhy zavedou nové spoje k Baltskému a Černému moři

22.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nový jízdní řád na železnici, který začne platit 12. prosince, přinese několik novinek. České dráhy například zavedou nová přímá spojení do polského Štětína a bulharského Burgasu. Společnost RegioJet zase chystá první soukromé rychlíky na trati mezi Prahou a Ostravou. Vyplývá to z informací oslovených organizací.

Jasné obrysy má nový jízdní řád především v mezinárodní dopravě, vnitrostátní grafikon má uzávěrku až na přelomu září a října. Do Štětína bude jezdit celoročně vlak EuroCity přes Berlín, rychlík s názvem Nesebar z Prahy do Burgasu bude jezdit jednou týdně v letní sezoně. Dráhy se nechystají po roční pauze obnovit sezonní autovlak do chorvatského Splitu.

Novinkou je obnovení přímého spojení Ostravska s Budapeští prodloužením jízdy vlaku EuroCity Moravia do maďarské metropole. Naopak trasu si zkrátí tradiční rychlíky Silesia z Krakova a Vltava z Moskvy. Nyní jezdí až do Prahy, od prosince budou končit v Bohumíně, kde železničáři jednotlivé vagony připojí k jiným vlakům mířícím do Prahy a Vídně.

Změny čekají i pendolino. Dráhy přestanou rychlovlaky posílat do Vídně, naopak pod názvem Slovenská strela budou pendolina po roční pauze jezdit opět do Bratislavy.

Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury se chystá od poloviny příštího roku provozovat na trase Praha - Ostrava první soukromé rychlíky v České republice.

Podle provozního ředitele RegioJetu Jana Paroubka by společnost chtěla začít vypravovat vlaky s první změnou jízdního řádu 3. června. Jeden pár vlaků přitom bude zajíždět až do Žiliny, tarif prý bude srovnatelný s jízdným ČD. Na rozdíl od drah bude RegioJet jezdit na své podnikatelské riziko, drahám vyrovnává ztrátu z provozu rychlíků stát.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita