Změna v nároku na odpočet z dárků malé hodnoty a obchodních vzorků

03.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle současného znění § 13 odst. 8 písm. c) zákona o DPH se za dodání zboží nepovažuje poskytnutí dárku v rámci ekonomické činnosti, pokud jeho pořizovací cena bez daně nepřesahuje 500 Kč, nebo poskytnutí obchodních vzorků bez úplaty v rámci ekonomické činnosti. Zároveň je u přijatých plnění (např. nákup dárků malé hodnoty a obchodních vzorků) použitých pro uvedený účel zakotven nárok na odpočet daně v § 72 odst. 2 písm. c) zákona o DPH.

V návrhu novely zákona o DPH od roku 2011 se do § 72 odst. 4 přesunul zákaz nároku na odpočet daně z plnění použitých pro reprezentaci nad rámec uznatelných daňových nákladů podle zákona o daních z příjmů.

V § 72 odst. 6 se promítá zásada nároku na odpočet daně v částečné výši v případě, kdy plátce použije přijaté zdanitelné plnění jak pro účely s nárokem na odpočet daně, tak pro účely bez nároku na odpočet daně. Tato zásada je v současném znění obsažená v § 72 odst. 4 druhé větě v případě plnění použitých jak pro zdanitelná, tak osvobozená plnění, a v odstavci 5 v případě plnění použitých jak v rámci ekonomických činností plátce, tak pro jiné účely.

Zároveň se z § 72 vypouští zakotvení nároku na odpočet u dárků malé hodnoty a obchodních vzorků v rámci ekonomické činnosti.

Z kombinace těchto změn vyplývá, že podobně jako u jiných přijatých plnění i u dárků malé hodnoty a obchodních vzorků budou plátci povinni sledovat účel použití a nárok na odpočet uplatňovat v závislosti na tom, zda bude souviset výlučně s uskutečňováním zdanitelných plnění nebo osvobozených s nárokem na odpočet, nebo též s uskutečňováním osvobozených plnění bez nároku na odpočet nebo plnění nesouvisejících s ekonomickou činností.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita