Pokud se nezlepší trh práce, pokusíme se dál zlevnit úvěry

23.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud se nezlepší situace na trhu práce ve Spojených státech, tamní centrální banka (Fed) se pokusí ještě více snížit náklady na úvěry. Před členy výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů to dnes řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Fed už přitom nemá velký manévrovací prostor, základní sazbu drží v pásmu nula až 0,25 procenta a v podstatě už ji nemá kam snižovat.

Bernanke tato slova řekl jen krátce po tom, co čerstvá statistika ukázala, že se v USA minulý týden výrazně zvýšil počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ekonomika už se sice částečně vzpamatovala a poslední tři čtvrtletí vykazuje i solidní růst, v poslední době jsou ale patrné známky, že ztrácí tempo. Navíc situace na trhu práce se za celou dobu zlepšila jen nepatrně.

Pokud by Fed musel ekonomiku začít znovu oživovat v situaci, kdy už nemá kam snižovat úrokové sazby, může využít méně obvyklých opatření. Například může snížit sazbu, za kterou platí bankám, když si v centrální bance uloží peníze. Když to nepomůže, mohl by verbálně intervenovat a víc zdůrazňovat, že nechá základní sazby nízko tak dlouho, dokud uzná za vhodné. Mohl by se také rozhodnout pro další nákup hypotečních zástavních listů nebo státních dluhopisů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita