Návrh na zrušení listinných akcií na majitele

20.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na vládu se hned dostal návrh na zrušení listinných akcií na majitele, který neprošel celým legislativním procesem v minulém volebním období.

Současná právní úprava rozlišuje akcie vydávané v listinné podobě a v zaknihované podobě, akcie znějící na majitele a akcie na jméno. Akcie na majitele jsou vždy neomezeně převoditelné a práva spojená s listinnou akcií na majitele vykonává ten, kdo ji předloží, nebo ten, kdo prokáže písemným prohlášením osoby, která vykonává úschovu nebo uložení podle zvláštního právního předpisu, že akcie je pro něho uložena podle zvláštního právního předpisu. Práva spojená se zaknihovanou akcií na majitele vykonává osoba vedená v evidenci zaknihovaných cenných papírů.

Motivem předkládaného zákona o zrušení listinných akcií na majitele a o změně některých souvisejících zákonů je snaha zvýšit transparentnost akcionářské struktury a zabránit zneužívání listinných akcií na majitele, nejen ve vztahu k veřejným funkcionářům rozhodujícím o veřejných zakázkách, ale vůči všem, kdo by jejich anonymity mohli zneužít.

Podle návrhu má valná hromada ve své pravomoci rozhodnout o přeměně listinných akcií na majitele na listinné akcie na jméno nebo na zaknihované akcie na majitele. Lhůta pro takové rozhodnutí je 2 roky, přičemž se navrhuje účinnost k 1.1. 2011. Pokud valná hromada nerozhodne o přeměně, pak platí, že rozhodla o přeměně z listinných akcií na majitele na zaknihované akcie na majitele ke dni 1. ledna 2013.

Zpráva převzata z www.psp.cz.

Autor článku

Firemni aktualita