V Brně lidé začínají preferovat Převratnou hypotéku

23.06.2010 | , UniCredit Bank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.6. 2010 Pouhé dva měsíce stačily novince UniCredit Bank – Převratné hypotéce - k tomu, aby ovládla prodeje nových hypotečních úvěrů. Zatímco v polovině dubna, tedy dva týdny po té, co UniCredit Bank uvedla Převratnou hypotéku na český trh, činil v této bance poměr prodejů 70:30 ve prospěch hypotečních úvěrů s fixní sazbou, na konci května začínají v UniCredit Bank dominovat hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. Od uvedení na trh tvoří podíl Převratné hypotéky 55 %.

Na základě dotazovacího průzkumu UniCredit Bank vyplývá, že klienty oslovila zejména nízká úroková sazba, ale i naprosto transparentní stanovení úroků a poplatků. Pozoruhodná je rovněž průměrná výše Převratné hypotéky 2,13 milionu Kč, která o více než 16 % překračuje průměr u hypoték s fixní sazbou.

„Zajímavé je, že na Moravě vidíme relativně větší zájem o Převratnou hypotéku než v Praze a Čechách. V měsíci květnu jsme tento produkt poskytli více než 60 % klientů, zatímco v ostatních regionech to bylo pouze kolem poloviny,“ uvedl Tomáš Drábek, ředitel Retail Marketing & Segments UniCredit Bank a dále dodal: „Zajímavé také je, že u Převratné hypotéky zaznamenáváme výrazně vyšší průměrné objemy a to na Moravě až o 1/3 ve prospěch Převratné hypotéky.“

„Vzhledem k atraktivitě našich úrokových sazeb a produktů se také stále častěji setkáváme s požadavkem na refinancování stávajících hypotečních úvěrů z jiných bank do UniCredit Bank,“ uvedl Jan Klíma, manažer pobočky UniCredit Bank Brno Lidická. O Převratnou hypotéku mají zájem spíše majetnější a vzdělanější lidé. „Naším typickým žadatelem o hypoteční úvěr je manželský pár ve věku 30 – 35 let s minimálně středoškolským vzděláním. Velkou skupinu - přibližně 40 % našich žadatelů o financování koupě bytu nebo domu tvoří podnikatelé. Tento zájem si vysvětlujeme jejich motivací investovat do vlastního businessu a otázku bydlení řešit výhodným hypotečním úvěrem,“ dodal Jan Klíma.

Převratná hypotéka je na trhu od 1. dubna 2010, nyní s aktuální úrokovou sazbou 3,83 % p.a., v případě pojištění úvěru proti neschopnosti splácet může výše měsíční splátky úvěru ještě výrazně klesnout. Výhodami nové hypotéky od UniCredit Bank jsou rovněž nižší anuitní splátka než u fixní hypotéky a neměnná odchylka banky po celou dobu splácení úvěru, která je stanovena v úvěrové smlouvě. Úroková sazba Převratné hypotéky je odvozena od jednoměsíční úrokové sazby na mezibankovním trhu 1M PRIBOR plus pevné odchylky banky. Navíc banka umožňuje uskutečnit až 4x ročně mimořádnou splátku úvěru. K úpravě variabilní úrokové sazby „Převratné hypotéky“ pro klienta dochází pouze tehdy, pokud se v daném měsíci mezibankovní sazba 1M PRIBOR odchýlí o více než ± 0,10 %. V takovém případě je generována nová výše anuitní splátky. Při menší odchylce 1M PRIBOR než ± 0,10 % zůstává splátka stejná.

O přechod na Převratnou hypotéku mohou požádat i stávající klienti s fixní sazbou, a to vždy na konci fixního období. Naopak UniCredit Bank garantuje svým klientům možnost kdykoli převést Převratnou hypotéku na hypoteční úvěr s fixní sazbou, a to vždy k 25. dni kalendářního měsíce.

Lidem se vrací chuť investovat do nemovitostí

Realitní trh v celé České republice postihl výrazný pokles poptávky po všech typech nemovitostí, a to jak o koupi, tak o pronájem. Zajímavá je situace v oblasti novostaveb v Brně, kde díky prozíravosti developerů a bank bylo zahájeno v posledních dvou letech pouze menší množství projektů, jejichž postupný prodej se bez snižování prodejních cen skutečně daří.

„Letošní změkčování pravidel, pevně nastavených bankami v loňském roce, pro poskytnutí hypotéčních úvěrů, opět přivádí některé klienty k chuti řešit vlastní bydlení či investovat nejen do novostaveb,“ uvedla Ivana Tošovská, jednatelka Fiedler Reality. „Hlad po nákupu nemovitostí a dvouciferné procentuální zvyšování cen nemovitostí během jednoho roku tak, jak jsme ho zažili v letech 2006-7, už asi nikdy nenastane. Ale první náznaky oživování poptávky jsme letos zaznamenali,“ dodala Ivana Tošovská.

Autor článku

Tiskovka