Izrael, Slovinsko a Estonsko - noví členové OECD

08.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


27.-28. května 2010 se v Paříži konala výroční konference Rady OECD na úrovni ministrů

Důležitým milníkem v historii OECD bylo přijetí tří nových členů, Izraele, Slovinska a Estonska, čímž stoupl počet členských zemí této organizace na 34, neboť již dříve v tomto roce bylo přijato Chile. Toto rozšíření částečně ukončuje proces rozšíření, který započal před několika lety a který má za cíl zvýšit váhu a vliv organizace v měnící se globální ekonomické architektuře. Mezi kandidáty na členství tak zůstává pouze poslední, zato však významný stát — Ruská federace. Výbory a pracovní skupiny OECD v současné době prověřují, do jaké míry splňuje Ruská federace podmínky pro vstup do organizace. Přístupový proces zde probíhá pomaleji a nelze očekávat jeho rychlé ukončení.

Tématem letošní diskuse ministrů o obchodu se stala role obchodní politiky na cestě od překonání krize k udržitelnému růstu. Důležitým rozměrem této otázky je souvislost obchodu a zaměstnanosti. Sekretariát OECD v rámci těchto diskusí vyvíjí snahu, aby se diskuse přesunula od defensivní pozice, tj. odmítání protekcionismu, k pojetí ofensivnímu, tj. jak zajistit další liberalizaci.

Z krátkodobého hlediska však není situace z hlediska další liberalizace — zejména v souvislosti s téměř 9 let trvajícími rozhovory o Rozvojovém programu z Dohá (DDA) — příznivá. Během ministerské konference se nepodařilo dosáhnout hmatatelného výsledku na oficiální ani neoficiální úrovni. V závěrečné deklaraci ministři členských států vyjádřili podporu principům volného obchodu a jeho nezastupitelné roli ve snaze o dlouhodobý růst a zavázali se, že OECD bude nadále pracovat na zkoumání přínosů volného obchodu a souvislostí hospodářského růstu, obchodu a zaměstnanosti.

Závěrečná deklarace ministrů je dostupná ke stažení v dokumentu na stránkách OECD: http://www.oecd.org/mcm2010.

Autor článku

Firemni aktualita