EK navrhla zjednodušit čerpání z fondů EU

28.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise dnes navrhla zjednodušení pravidel pro čerpání z fondů Evropské unie. Žadatelům ubude "papírování" a budou si moci ponechat úroky z dotací.

V některých případech, především pak v těch, které se týkají vědy a výzkumu, Brusel vyplatí peníze žadatelům předem. Dosud tak činil jen v případě, že částka nepřesahovala 25.000 eur (zhruba 650.000 korun). Tuto hranici komise nyní zrušila.

Komise rovněž zvedla hranici, která se týká nutnosti odevzdávat určité podklady. Zatímco dosud nemuseli podklady odevzdávat žadatelé o dotace do výše 25.000 eur, nově tak nebudou muset činit žadatelé o dotace do 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun). "Žadatelé by měli těžit ze zjednodušeného administrativního procesu," uvedla Evropská komise.

Žadatelé si budou moci ponechat i úroky z dotací, které musí mít uložené na speciálním účtu. Dosud museli úroky vracet zpět Evropské komisi. "Mým hlavním cílem je, aby dotace z EU podpořily inovace a hospodářský růst a byly více přístupné evropským podnikatelům, malým a středním firmám či výzkumníkům," uvedl eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski.

Autor článku

Firemni aktualita