Jaké výdaje si může uplatnit OSVČ

17.02.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nesprávné použití výdajů může být záminkou kontroly finančního úřadu, to je určitě dobrá motivace udělat vše správně.

Osoba samostatně výdělečně činná má dvě možnosti – uplatnit výdaje ve skutečné výši nebo použít paušální výdaje. Ty se rovnají 80 % z příjmů z řemeslných živností a zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, 60 % z příjmů z ostatních živností a jiného podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. Pokud jste nevedli evidenci výdajů, pak vám nezbude jiná možnost. Uplatnění výdajů není třeba finančnímu úřadu nahlašovat, tato skutečnost se uvádí v daňovém přiznání. 


Paušální nebo skutečné výdaje

Kdy není možné uplatnit paušální výdaje? Pokud jste spoluvlastníky majetku a příjmy a výdaje nejsou rozděleny mezi spoluvlastníky podle spoluvlastnických podílů. Pokud jste účastníkem sdružení bez právní subjektivity a příjmy a výdaje nejsou rozděleny rovným dílem. Dalším takovým případem je sdružení fyzických osob. Pokud jedna z fyzických osob uplatňuje paušální výdaje, musí totéž provést všichni členové sdružení.

Pokud jste evidovali výdaje, pak je dobré porovnat obě varianty a vybrat si tu, která znamená nižší základ daně. Pokud se rozhodnete uplatnit paušální výdaje, plynou z toho dvě omezení – musíte tak učinit pro všechny činnosti a nelze to zpětně změnit. Pokud se rozhodnete pro uplatnění výdajů ve skutečné výši, musíte respektovat zákonná ustanovení (viz níže), která v některých případech nejsou jednoznačná. Pokud si nejste jistí, můžete kontaktovat finanční úřad, který je ze zákona povinen oznámit, jestli vámi popsaný výdaj je nebo není daňově uznatelný (za poplatek), nebo daňového poradce.


Výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů

Pro uplatnění výdajů platí tato pravidla: jde o výdaj, který souvisí s příjmy (tj. výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů), jde o výdaj, který je zaplacen v roce, ve kterém se uplatňuje (např. zálohy, ale existují výjimky - zřizovací výdaje a odpisy), jde o výdaj, který je dokladovaný a evidovaný například v daňové evidenci, jde o výdaj, který ještě nebyl zaplacen a zákon ho nezakazuje uplatnit. Pokud ho zákon omezuje, uplatní se v omezené výši.

Zákon zakazuje / omezuje uplatnit především tyto výdaje:

  • odpisy hmotného majetku,
  • stravné,
  • reklamní předměty, reprezentace,
  • pořízení dlouhodobého hmotného majetku a technické
  • zůstatková cena hmotného majetku,
  • pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem,
  • nájemné,
  • leasing,
  • cenné papíry, směnky,
  • daně,
  • likvidace zásob,
  • zkoušky ověřující další vzdělávání,
  • daň z převodu nemovitostí,
  • rezervy a opravné položky,
  • výdaje na pracovní a sociální podmínky, péči o zdraví, zvýšený rozsah doby odpočinku zaměstnanců, 
  • daň z příjmů fyzických osob,
  • škody,
  • úroky z úvěrů a půjček,
  • smluvní pokuty, úroky z prodlení, poplatky z prodlení, penále a jiné sankce ze závazkových vztahů, jen pokud byly zaplaceny a další.


Paušál na auta

Nově je možné uplatnit paušál na auta. Místo složité evidence dokladů, máte možnost uplatnit na každé auto výdaj 5000 Kč / měsíc, pokud ho používáte i pro soukromé účely, 4000 Kč / měsíc. Paušál je možné použít maximálně na 3 auta. Kromě výdajů na pohonné hmoty je v paušálu zahrnuto i parkovné. Ostatní výdaje je třeba krátit o 20 % jejich prokázané výše.


Cestovní náhrady, výdaje na auto, stravné ve skutečné výši

Více o tomto tématu se dočtete v sekci Cestovní náhrady OSVČ.


Přechod ze skutečných výdajů na paušální

Zcela samostatnou kategorií je přechod ze skutečných výdajů na paušální. Největší komplikací jsou závazky, pohledávky a zásoby. Může se například stát, že jste v roce 2008 uplatňovali skutečné výdaje a v roce 2009 chcete přejít na paušální, ke konci roku 2008 ale máte pohledávky, závazky a zásoby. V tomto případě musíte podat dodatečné přiznání za rok 2008 a o hodnotu pohledávek zvýšit příjmy roku 2008, o hodnotu závazků zvýšit výdaje a o hodnotu zásob snížit výdaje roku 2008. Tyto položky se projeví v tabulce E přílohy 1 DAP jako položky zvyšující nebo snižující základ daně. Vedle dodatečného přiznání je třeba podat i opravné přehledy na SP a ZP, protože se tím změní vyměřovací základ pro pojistné za rok 2008 a na zálohy pro rok 2009. Příjmy, které v roce 2009 plynou z takové pohledávky, se pak nezahrnují mezi příjmy tohoto roku.


Platí výše uvedené pro účetnictví

Pokud vedete účetnictví, pak se postupuje stejně, jen máme místo příjmů výnosy a místo výdajů náklady. Pozor na tzv. časové rozlišení, například zálohy zaplacené v roce 2009 na rok 2010.


Časté dotazy

Je možné uplatnit splátky úvěru jako daňově uznatelný výdaj v případě pořízení majetku, který není součástí obchodního majetku?

Pokud není majetek zařazený v obchodním majetku, není možné opravy, údržbu nebo technické zhodnocení použít pro daňové účely. Splátky úvěru nejsou daňově uznatelné v žádném případě. Po vložení majetku do obchodního majetku je možné daňově uznat úroky z tohoto úvěry a následně uplatňovat odpisy. Tím de facto uplatníte pořizovací výdaje.

Pokud výdaj slouží jak pro osobní tak pro potřebu podnikání, jak mám postupovat?

V tomto případě je možné uplatnit výdaj v poměrné části, opravy, údržbu nebo technické zhodnocení opět není možné použít pro daňové účely.

Jsem OSVČ a provozuji živnost v dílně, která je moje, ale není zařazena do podnikání. Můžu dávat do nákladů spotřebovanou elektrickou energii, vodu a plyn? A opravy, které nejsou technickým zhodnocením?

Do nákladů se dávají výdaje, které se použijí na dosažení a udržení příjmů v souladu s ustanoveními §24 zákona o daních z příjmů. Spotřebované energie jsou takovými výdaji, pokud jste schopni odlišit od výdajů osobních nejlépe pomocí samostatných měřičů. S opravami je to komplikovanější. Pokud očekáváte větší výdaje tohoto charakteru, je lepší vložit dílnu do obchodního majetku.

V roce 2009 bych chtěl uplatnit výdaje procentem. Můžu v roce 2010 můžu opět přejít na skutečné výdaje?

Tento postup je možný.

Rád bych v roce 2010 uplatňoval náklady v %. Mám však starou pohledávku za cca 50 tis. z neuhrané faktury 13 let staré. Musím tuto pohledávku zdanit nebo ji můžu nějak vyřadit, když je již tak stará?

Vyřadit ji je možné jen v případě, že bude uhrazena nebo zanikne dlužník. Protože se tak zřejmě nestalo, je třeba ji stále evidovat a při změně způsobu uplatnění výdajů dodanit v přiznání za rok před touto změnou, tedy za rok 2009. Toto je upraveno v §23, odst.8, písm. b), bod 2 a závěr tohoto ustanovení ZDP.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT