Česká pošta nebude akciovou společností

30.10.2009 | , Limerik
FIRMY


Česká pošta se v dohledné době nebude měnit v akciovou společnost a nadále zůstane státním podnikem.

Česká pošta se v dohledné době nebude měnit v akciovou společnost a nadále zůstane státním podnikem. Ministr vnitra Martin Pecina požádal ministra financí o ukončení transformace podniku. Uvedla to dnes mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková. Česká pošta se přitom po několika odkladech měla změnit na akciovou společnost už 1. listopadu.

"Prioritou této úřednické vlády není privatizace České pošty. Proto není nutný ani aktuální přechod na akciovou společnost. Žádné náhradní datum přechodu na akciovou společnost není v tuto chvíli stanoveno," uvedla mluvčí s tím, že o tomto kroku by měla rozhodnout vláda.

Pošta se podle původních předpokladů měla transformovat v polovině roku, poté se termín posunul na září a následně na listopad. Změna pošty na akciovou společnost by státu, jako stoprocentnímu vlastníkovi, přinesla možnost akcie pošty případně prodat dalším subjektům. Na budoucí privatizaci podniku však mezi politickými stranami nepanuje jednotný názor a nebylo o ní rozhodnuto.

Pošta, která provozuje kolem 3400 poboček a zaměstnává téměř 37 tisíc lidí, má státem garantovaný monopol na doručování adresných listovních zásilek do 50 gramů. K úplné liberalizaci poštovního trhu má Česko přistoupit do roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: FIRMY