Jak najít investora? I.

24.06.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Máte skvělý nápad, ale nedostatek peněz? Private equity nebo venture kapitál je právě pro vás. Ale jak najít toho správného investora?

Téma: Jak najít investora


Máte skvělý nápad, ale nedostatek peněz? Nechcete jít do banky, ale chcete nabídnout podíl ve své firmě někomu, kdo má zkušenosti a kontakty a samozřejmě nezbytné prostředky? Existuje několik možností, jak takového člověka hledat:


Zmíníme se tak o

  • podnikatelských inkubátorech,
  • akademickém prostředí,
  • rizikovém kapitálu,
  • tichém společenství a joint venture,
  • neformálních akcích,
  • online sítích a
  • specializovaných podnicích.

Inkubátory - Hledejte místa, kde se soustředí nápady a kapitál, více si můžete přečíst v průvodci podnikatelskými inkubátory

Inkubátorů je hodně, tento přehled nabízí agentura pro podporu podnikání Czechinvest:

Další inkubátory můžete najít buď v regionálních agenturách pro podporu podnikání, na stránkách krajů, BIC nebo na stránkách Společnosti vědecko technických parků.


Univerzity - Hlavně ty, které mají platformu, kam může zasáhnout i žadatel zvenčí (například Institut rozvoje podnikání při VŠE)

Jedním z takových projektů je Institut rozvoje podnikání při VŠE. Podle jeho ředitele Miroslava Křížka se institut nezaměřuje pouze na firmy, součástí je i partnerství s Vědeckým inkubátorem při ČVUT, s Technologickým a inovačním centrem ČKD a spolupráce s Hospodářskou komorou ČR či AMSP ČR. „Co se týče spolupráce s podniky, tu lze v zásadě rozdělit do tří oblastí: externí poradenství, spolupráce na firemních projektech a sponzoring. V oblasti poradenství, zejména právního a finančního, se nám velmi dobře spolupracuje s AK VKŠ či se společností Finapp,“ uvedl Křížek. Celý rozhovor najdete pod názvem Křížek: Studium a práce jdou v zahraničí ruku v ruce.


Venture kapitál a private equity - Pokud je Váš záměr opravdu zajímavý, využijte rizikový kapitál (v Česku je to Czech Private Equity and Venture Capital Association, zkráceně CVCA)

Při výběru soukromého kapitálu byste se měli řídit těmito klíčovými faktory:

  • Fáze rozvoje vašeho podniku nebo typ investice rizikového kapitálu, který chcete získat - Fázi rozvoje podniku definují investoři rizikového kapitálu většinou podle účelu, pro který je financování požadováno.
  • Odvětví, ve kterém váš podnik působí - Většina investorů rizikového kapitálu investuje do různých průmyslových odvětví, např. biotechnologie, informační technologie a další technologie, jiné se aktivně vyhýbají odvětvím typu výroba zbraní, tabákových výrobků a lihovin nebo provozování kasin a heren.
  • Výše investice, kterou váš podnik potřebuje
  • Geografický trh, na kterém váš podnik působí

Budoucí partneři - Můžete oslovit budoucí partnery a vytvořit společný podnik, nebo využít formu tichého společenství

Co je joint venture?

Investující subjekty vytvoří zcela nový podnik, které stojí vedle investorů, obvykle je založen pro určitý účel a tedy na omezenou dobu.

Co je tiché společenství?

Smlouvou o tichém společenství se zavazuje tichý společník poskytnout podnikateli určitý vklad, a podílet se tím na jeho podnikání. Podnikatel se zavazuje z čistého zisku sníženém o příděl do rezervního fondu platit tichému společníkovi podíl na zisku.


Neformální setkání - Navštěvujte neformální setkání podnikatelů a investorů, coffee meetingy, konference apod.

Taková setkání pořádají například TUESDAY Business Network, což je nezávislé členské sdružení, kde se setkávají a vyměňují si zkušenosti technologičtí podnikatelé, investoři a IT profesionálové (konzultanti, média, IT firmy, inovátoři, dodavatelé a uživatelé apod.). Nebo Klub finančních ředitelů. To je asociace vrcholových pracovníků v oblasti finančního řízení, která sdružuje přední odborníky z českých a slovenských podniků, zástupce vysokých škol a odbornou veřejnost.


On-line sítě - Zkuste on-line síť, kde můžete zadat svoji poptávku po investorovi a čekat, že se vám někdo vhodný ozve

Jednou z takových sítí je portál inovace.cz, který vznikl vznikl díky programu Národní inovační strategie a Národní inovační politiky schválené Vládou ČR v roce 2004. Zřizovatelem je Jihomoravské inovační centrum. V sekci Nabídky a poptávky může každý vložit svůj inzerát. Příklad takového inzerátu uvádíme níže, součástí každého inzerátu jsou i personální údaje.

Rozhodně byste se ale neměli spolehnout pouze na tuto možnost. Někteří investoři ji nepovažují za dostatečně důvěryhodnou. Například Ondřej Bartoš, partner společnosti Credo Ventures a jeden z investorů investorské show Den D pro Finance.cz uvedl: „Možná jsem příliš konzervativní, ale takové inzeráty na mě příliš důvěryhodně nepůsobí. Je spousta standardních cest, jak oslovit investora, a schopný podnikatel by je měl být schopen identifikovat.“ Celý rozhovor najdete pod názvem Bartoš: Investoři si váží těch, kteří umí vyjednávat.


Specializované firmy - Kontaktujte firmy zaměřené na akvizice a fúze, které by vám mohly najít dobrého partnera (například Redbaenk a Private Equity Management)


Další článkyJak najít investora II.

Jak najít investora III.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY