Správnou volbou za vysokým výdělkem

30.01.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Student stojící před volbou vysoké školy zohledňuje celou řadu kriterií. Kromě zájmu o danou problematiku, renomé školy či šance na přijetí sem patří i uplatnění v pracovním procesu po skončení studia a také platové ohodnocení, které je u vysokoškoláků značně rozdílné.

Téma týdne: Jak vybrat vysokou školu

Řada lidí žije v základním omylu, že diplom z vysoké školy jim automaticky zaručí vysoký nástupní plat. Svým způsobem to skutečně pravda je. Pokud budeme srovnávat stejné obory, pak skutečně platy vysokoškoláků jsou ve shodných profesích v drtivé většině případů vyšší než u středoškoláků. Jakmile však začneme srovnávat i mezi jednotlivými obory, pak to zdaleka neplatí, mezi jednotlivými obory je totiž výrazný rozdíl a například středoškolák informatik, který najde uplatnění ve svém oboru bude brát podstatně více než student, který vystudoval vysokou školu s humanitním zaměřením a nastoupil například jako učitel na základní školu.

Jistě, peníze nejsou všechno, a při výběru vysoké školy bychom se měli řídit i osobními předpoklady pro studium. Není nic horšího něž studovat na vysoké škole obor, který studenta v ničem neoslovuje. Na druhou stranu ideální není ani vystudovat to, co sice studenta baví, ale pak stejně pracuje úplně v jiném oboru za podstatně horších platových podmínek než jeho kolegové s vystudovaným relevantnějším oborem či se dokonce živí manuálně, protože by prací v oboru jež vystudoval neuživil ani sebe natož tak svou svou rodinu. Podívejme se tedy blíže, ve kterých oborech jsou dnes nejvyšší nástupní platy.

Nejvíce dnes vydělávají programátoři


Nejvyšší nástupní platy dnes dostávají informatici a počítačoví odborníci, ale také pracovníci ve finančním sektoru či právníci si rozhodně nevedou špatně. Programátor specialista v oboru výpočetní techniky si při nástupu do práce příjde v průměru na pěkných více než 35.000 korun hrubého a výrazně tak převyšuje své kolegy studenty s diplomy v jiných oborech (viz tabulka). Ptáte se proč berou takové peníze zrovna programátoři a jaké faktory výši nástupního platu ovlivňují? Záleží to samozřejmě na celé řadě faktorů, nicméně tím nejdůležitějším je situace na trhu práce, která v danou chvíli v daném oboru panuje. Platí zde zde základní ekonomické pravidlo, že cenu (v tomto případě mzdu) ovlivňuje především výše nabídky a poptávky. Dobře tuto situaci dokumentuje právě obor výpočetní techniky, kde poptávka po pracovní síle výrazným způsobem převyšuje její nabídku. Do České republiky dnes přichází celá řada amerických a  japonských investorů, kteří podnikají právě v oboru informačních technologií, a kteří hledají kvalifikovanou pracovní sílu. Tyto firmy si díky své ekonomické síle a silným vlastníkům mohou dovolit přeplácet konkurenční zaměstnace, což táhne mzdy v oboru nahoru.

Tabulka: Nástupní platy absolventů VŠ v jednotlivých oborech

Povolání Výše nástupního platu absolventa VŠ
Programátor specialista 35.377 Kč
Správce sítě 30.329 Kč
Právník, právní poradce 27.496 Kč
Obchodní zástupce 26.516 Kč
Pojišťovací agent 26.309 Kč
Strojní inženýr - projektant, konstruktér 25.617 Kč
Architekt 24.751 Kč
Bankovní makléř, poradce 24.456 Kč

Zdroj: Trexima

Student s praxí dosáhne na vyšší plat


Vedle oboru studia je pro začínající vysokoškoláky dobré zohledňovat i úspěšnost a potenciál firem, které v jimy vybraném oboru působí. V úspěšných firmách totiž bývá dobře zhodnocen i méně atraktivní obor studia. „Vysokoškolsky vzdělaní lidé se dostávají dřívě i na vedoucí a dobře placená místa ve výrobě a odbytu," říká Vladimír Smolka, ředitel úseku statistiky společnosti Trexima, tedy firmy která se platovými otázkami zabývá.

Výši nástupního platu však ovlivňují i jiné faktory. Solidních nástupních platů dosáhnou spíše studenti, kteří dokáží své vědomosti prodat při přijímacím pohovoru. Důležité jsou i osobnostní předpoklady, třeba komunikativnost, schopnost vést tým lidí a podobně. O nástupních platech absolventa rozhodují také dosavadní pracovní zkušenosti. Student, který se může pochlubit pracovními zkušenostmi získanými během studia si může říct o více peněz než student, který měl sice výborný prospěch, ale praxí je naprosto nedotčený.


Blíží se termín podání přihlášek na vysokou školu. A právě pro všechny zájemce o studium se v naší pravidelné rubrice  finančních tipů a triků věnujeme otázce jak podat přihlášku, jaká je šance na přijetí, jaké je uplatnění absolventů, či zda se vyplatí studovat v zahraničí.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY