Soukromý kapitál jako zdroj financování firem

05.10.2007 | , Finance.cz
FIRMY


Možností jak financovat firemní investice je celá řada. Od známých a standartních, jako jsou vlastní zdroje, leasing či bankovní úvěry až po méně známé, alternativní, jako například private eguity a venture capital. Přečtěte si o nich více.

Nízké úrokové sazby a převis likvidity na finančních trzích motivovaly tržní aktéry k hledání alternativních forem investic s vyšším výnosem. To vedlo v posledních letech ke zvýšenému zájmu investorů o private eguity a venture capital. Dva pojmy o nichž se hodně mluví, ale mnozí neví co si pod nimy vlastně mají představit. Český ekvivalent k těmto cizím slovním spojení je soukromý, resp. rizikový kapitál, tedy kapitál určený k založení, rozvoji nebo odkupu firem s rychlým růstovým potenciálem. Specializované fondy soukromého kapitálu (private equity funds) nabízejí investorům nejen poměrně vysoké výnosy kolem 10 % ročně, ale hlavně nízkou korelaci těchto výnosů s výnosy na veřejných akciových trzích. To přispívá ke snížení celkového rizika portfolia. Investice do fondů soukromého kapitálu se ve vyspělých evropských ekonomikách staly součástí investičního portfolia řady významných institucionálních investorů, jako jsou penzijní fondy, životní pojišťovny nebo fondy fondů (tabulka č.1). Fondy soukromého kapitálu využívají nejvíce strategii typu LBO - leveraged buyout, to znamená že investují upsané prostředky od svých investorů do nákupu podniků, které pak restrukturalizují a opět po čase, samozřejmě se ziskem, prodávají. Na typické LBO transakci participují kromě investorů fondu i banky, které poskytují akviziční financování. Často využívanou strategií ukončení investice jsou primární emise na veřejných akciových trzích, nicméně v poslední době oblíbenou formou je též sekundární prodej jinému fondu soukromého kapitálu.

 Tabulka č.1: Podíly jednotlivých investorů na prostředcích upsaných prostřednictvím evropských fondů soukromého kapitálu

Investor Podíl na investovaných prostředcích
Penzijní fondy 25 %
Fondy fondů 21 %
Banky 19 %
Pojišťovny 9 %
Vládní a akademické instituce 8 %
Jednotlivci 7 %
Ostatní 11 %

 


Šance pro menší perspektivní firmy


Cílem investora rizikového kapitálu je umožnit další růst menším perspektivním společnostem s velkým potenciálem, které mají jen minimální šanci financovat svůj rozvoj z jiných například bankovních zdrojů. V případě venture kapitálové investice nejde o jednorázové poskytnutí finančních prostředků, ale jde o dlouhodobější proces přinášející synergický efekt v podobě spojení investora s rozvíjející se firmou. Nejde přitom jen o poskytnutí finančních prostředků, větší přínos má mnohdy know-how investora, jeho odborné znalosti a zkušenosti.

Na rozdíl od běžného spolupodílnictví se rizikový kapitál liší v účasti na rozhodovacích procesech, kdy investor se zpravidla podílí pouze na některých strategických rozhodnutích, běžný chod firmy ponechává na samotném podnikateli. Obvyklá doba, po kterou investoři rizikového kapitálu působí v dané firmě, a tedy i návratnost investice je zpravidla 3 - 5 let.


Proč využít private equity


A proč tento způsob financování budoucího rozvoje firmy využít? Díky investičnímu rizikovému kapitálu je společnost zproštěna od placení splátek či jiných úrokových nákladů. Navíc investor rizikového kapitálu je pro podnikatele obchodním partnerem, který se podílí na riziku a odměnách a svými odbornými radami a znalostmi může napomoci k dobrému výsledku hospodaření a firemnímu obchodnímu úspěchu. Další výhodou pro firmu se zajímavým podnikatelským záměrem, která chce k rozvoji využít rizikového kapitálu, je flexibilita a široký výběr možností. Existuje totiž celá řada rozličných zdrojů, druhů a typů organizací poskytujících rizikový kapitál, které se mohou lišit velikostí, odvětvovou orientací či zaměřením, takže je možné uspokojit různorodé potřeby.

Na druhé straně ani financování rizikového kapitálu není úplně bez rizika. Stejně jako jiné investice i u rizikového kapitálu hrozí, že investiční záměry nebudou naplněny, tj. investoři se nepodílí pouze na zisku, ale v případě nezdaru i na ztrátě.


Stále jen okrajový zdroj financování


Podle statistiky European Private Equity & Venture Capital Association zaznamenal v roce 2006 trh soukromého kapitálu v Evropě další nárůst upsaných prostředků a investic. Dochází též ke zvýšenému zájmu investorů o fondy soukromého kapitálu investující výhradně ve střední a východní Evropě. Tyto fondy získaly od primárních investorů v roce 2005 prostředky ve výši 1,3 mld. EUR, což je částka o 161 % vyšší než v roce 2004, přičemž pro rok 2006 se čeká další nárůst. Většina upsaných prostředků, cca 80 %, je investována do transakcí typu LBO. Česká republika je vedle Maďarska a Polska jedním z největších příjemců investic od fondů soukromého kapitálu zaměřených na střední a východní Evropu. V roce 2005 bylo více než 20 % investiční aktivity těchto fondů provedeno v ČR, což odpovídá zhruba 109 mil. EUR. Stále však jde o spíše okrajový zdroj financování podnikové sféry, celkově se jedná o maximálně desítky provedených investic ročně. To se odráží i na nízkém podílu investic fondů soukromého kapitálu na HDP (Tabulka č.2).

Tabulka č.2: Objem financování fondy soukromého kapitálu v jednotlivých zemích EU

Země Podíl investic na HDP
1. Dánsko 1,22 %
2. Švédsko 0,86 %
3. Velká británie 0,66 %
4. Nizozemí 0,6 %
5. Španělsko 0,48 %
6. Finsko 0,47 %
7. Francie 0,45 %
14. Česká republika 0,11 %
17. Slovensko 0,05 %
 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY