Za tankování v zahraničí mohou firmy dostat zpátky DPH. Loňské útraty už propadly, čas připravit se na letošek

03.11.2015 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE


Firmy, které tankují v zahraničí, mohou část nákladů dostat zpět. Nárok na vrácení DPH z pohonných hmot uznává každý členský stát EU. S místními daňovými úřady je ovšem potřeba komunikovat v úředním jazyce toho kterého státu. Požadavky na doložení dokladů se navíc značně liší. Čas na vratky za loňský rok uplynul 30. září. Byrokratické kolečko za letošek může trvat až osm měsíců, takže je nejvyšší čas ho odstartovat. Je tu ale ještě jedna možnost. Využívat tankovací kartu, která vrácení DPH nabízí automaticky po celý rok. Bez papírování.

Jste registrovaní jako plátce DPH v ČR? Natankovali jste v roce 2015 v některé ze do vozu, který využíváte k podnikání? A nejste v daném státu EU registrovaní jako plátce DPH? Pak můžete cizí zemi požádat o vrácení daně. Je to jediný způsob, jak daň dostat zpět. O vrácení DPH z ciziny se přitom žádá přes český finanční úřad do konce září 2016. Může se to zdát jako hodně času, ale byrokratický proces trvá i měsíce. „Žádost o vrácení DPH za předcházející rok se podává do 30. září roku následujícího. Firmy ji ale mohou podávat i v průběhu roku po čtvrtletích, pokud je částka nárokované daně vyšší než 400 eur nebo ekvivalent v příslušné národní měně,“ konstatoval ředitel nákupní aliance Axigon Damir Duraković. Minimální částka DPH pro roční žádost je 50 eur. Experti ale varují, že je potřeba vratky DPH řešit s dostatečným předstihem.

„Největší chyba, kterou může daňový subjekt udělat, hrozí hned na začátku, v roce, kdy o vratku DPH žádá poprvé. Je třeba pamatovat na to, že než přistoupí k vytvoření a podání samotné žádosti o vratku, musí si zřídit elektronický podpis (pokud ho ještě nemá) a požádat místně příslušný finanční úřad o oprávnění k přístupu do aplikace pro vracení DPH z jiných členských států EU. Na vyřízení této žádosti má úřad 15 dnů. Pokud nechá daňový subjekt žádost o vratku DPH na poslední chvíli, nemusí kvůli tomuto úkonu stihnout termín podání,“ varuje daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision. Ta přitom vzhledem k složitosti celého procesu firmám doporučuje využít specializovaného finančního poradce.

Na problém může přitom řidič narazit už na zahraniční čerpací stanici. Do ruky totiž může dostat doklad, který vrácení DPH výrazně komplikuje. „Takové doklady nemívají veškeré informace potřebné pro žádost o vrácení DPH, přičemž požadavky jednotlivých států se v tomto ohledu výrazně liší,“ konstatoval Ondřej Kopecký ze společnosti VAT Finance SE. Účtenka ale k vrácení peněz zdaleka nestačí. Zpravidla se k žádosti dokládají nejen příslušné faktury, ale na vyžádání příslušného finančního úřadu i technické průkazy aut či leasingové smlouvy. Samozřejmostí je mít vše přeložené do úředního jazyka toho kterého státu. I proto mnohdy firmy svěřují proces vrácení DPH ze zahraničí specializovaným společnostem. Celá záležitost může trvat až osm měsíců.

Je tu ale ještě jedna možnost: využívat tankovací kartu, která vratku DPH nabízí automaticky. „Pro automatické vracení DPH za tankování v zahraničí vám stačí jediná věc – tankovací karty euroShell Card pro členy nákupní aliance AXIGON s aktivovanou službou vracení DPH. Ze států, ve kterých objemy tankování budou příliš nízké, se DPH vrací jednou za rok. S kvartálním vracením lze předběžně počítat z Německa a Slovenska,“ dodal Duraković, který vede nákupní alianci Axigon, jejíž členové měsíčně natankují přes 500 000 litrů pohonných hmot, díky čemuž dosáhnou na stejné ceny nafty jako ty největší firmy. A nákupní objemy se kumuluji nejen u výtoče, ale i u vratek daní. DPH z částek do 50 EUR, což je jinak minimum pro vratku, dostanou členské firmy od Axigonu též zpět, protože další členové na daném trhu budou mít dohromady třeba desítky či stovky podobných malých ročních výdajů.


Zdroj: LESENSKY.CZ

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE