Ceny průmyslových výrobců se zvýšily meziročně o 0,7 procenta

16.12.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 0,7 procenta, meziměsíčně činil růst 0,8 procenta. Výrobky zemědělců se naopak snížily o 2 procenta.

Na meziměsíčním růstu cen v průmyslu se podepsala listopadová měnová intervence České národní banky, která poslala kurz tuzemské měny na 27 Kč/EUR. „Z důvodu oslabení koruny proti euru ve výši 4,7 procenta vzrostly zejména ceny produktů, které se do značné míry v euru obchodují,“uvedl ČSÚ. Zvýšily se tak ceny dopravních prostředků, především dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Ceny samotných motorových vozidel zůstaly stejné.

U zemědělských výrobců se ceny meziměsíčně zvýšily o 2,9 procenta. Podražily brambory, vejce, mléko, olejniny a drůbež, naopak zlevnila čerstvá zelenina a jatečná prasata. Na meziroční více než pětiprocentní pokles měla vliv rostlinná výroba snížením cen o 11,8 procenta, z něhož však podražením o 63,3 procenta vybočují brambory. V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 5,9 procenta.

Ceny stavebních prací se meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta. V tržních službách v podnikatelské sféře ceny zůstaly na stejné úrovni jako v říjnu.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT