Prodej chytrých telefonů se ve třetím čtvrtletí zvýšil téměř o 50 %

14.11.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Přes 250 milioů kusů chytrých telefonů se prodalo ve třetím čtvrtletím. Prodeje telefonů se nejvíce zvyšovaly v Asii a Tichomoří.

"Na trzích jako je Čína a Latinská Amerika poptávka po obyčejných telefonech výrazně klesla, protože uživatelé spěchali na to, aby své staré modely nahradili smartphony," poznamenal hlavní analytik Gartneru Anshul Gupta.

Pokud jde o jednotlivé výrobce, jedničkou na trhu je s tržním podílem 32,1 procenta nadále jihokorejský Samsung Electronics. Americký Apple sice zvýšil prodej chytrých telefonů o více než 23 procent, tržní podíl mu ale klesl z 14,3 procenta na 12,1 procenta. Prodej dvou nových iPhonů 5S a 5C ale tyto výsledky ovlivnil jen málo, protože obě zařízení se v obchodech objevila v září, tedy v posledním měsíci sledovaného kvartálu.

Třetím největším světovým prodejcem chytrých telefonů se naopak stala čínská společnosti Lenovo. Prodej smartphonů jí meziročně stoupl o 84,5 procenta. Společnost, která se letos stala největším světovým výrobcem osobních počítačů, nadále zvyšovala svůj podíl na čínském trhu s chytrými telefony, uvedl Gartner.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita