Nejlépe se podniká v Singapuru, Česko je na 75. místě

29.10.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle výsledků, které zveřejnila Světová banka (SB) se nejlépe podniká v Singapuru a Hongkongu. Česká republika si pohoršila o sedm příček a proti minulému roku klesla na 75. místo.

Česká republika za poslední rok podle zprávy vykázala pokrok ve dvou z celkem deseti sledovaných oblastech: v zahraničním obchodu a v řešení platební neschopnosti. V sedmi sledovaných kategoriích si ale pohoršila. Největší pokles přitom zaznamenala v kategorii registrace nemovitostí a v kategorii zakládání firmy.

Zpráva Doing Business 2014 hodnotí 189 ekonomik podle deseti oblastí regulace podnikání jako placení daní nebo úroveň překážek pro začínající podnikatele. Každé zemi pak připisuje pořadí v žebříčku. Nezávislý výbor, který SB vytvořila za účelem zhodnocení metodologie a kvality zprávy, ale v červnu doporučil, že SB by ve zprávě Doing Business měla přestat s řazením států do žebříčku.

Některé země si stěžují, že hodnocení nespravedlivě stigmatizuje rychle rostoucí mladé ekonomiky. Ke státům s těmito výhradami patří například Čína, která v letošním hodnocení skončila na 96. místě.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT