Příjmy z DPH letos vzrostly

02.09.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Do poloviny srpna bylo vybráno přes 178 miliard korun na DPH, to je o asi o sedm miliard korun více než v minulém roce. Naopak na dani z příjmu z právnických osob se vybralo o čtyři miliardy korun méně, necelých 68 miliard korun.

Na dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti finanční úřady letos zatím získaly 77 miliard korun, meziročně o zhruba čtyři miliardy více.

Na kraje nyní připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě daně z přidané hodnoty od letoška až do roku 2015 kvůli zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod a zajištění, aby peníze vybrané navíc putovaly do státního rozpočtu, dostávají obce 20,83 procenta a kraje 7,86 procenta.

Základem pro výpočet nároku obce nebo kraje je 100 procent celostátního hrubého výnosu. Výjimkou je daň z příjmu fyzických osob z podnikání, kde je základem 60 procent z celkového výnosu. U daně z příjmů právnických osob je pak základ snížen o daň, kdy je poplatníkem sama obec nebo kraj.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita