Trh s plastovými okny klesl o několik miliard

27.08.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemský trh s plastovými okny postihl silný pokles. V roce 2009 činila hodnota trhu s plastovými okny 15 miliard korun, v roce 2012 pouze 9 miliard korun.

V posledních letech se v Česku snížil počet výrobců plastových oken. Kvůli poklesu poptávky a cen plastových oken letos na jaře firma HOCO Bauelemente zavřela v Děčíně-Boleticích provoz na výrobu plastových oken a propustila 60 zaměstnanců. Ještě v roce 2008 měla firma obrat 421 milionů korun a zisk přes 15 milionů. V roce 2011 utržila už jen 139 milionů a měla ztrátu téměř 19 milionů korun. Firma Lima plast z Dubňan na Hodonínsku, která patřila mezi největší tuzemské výrobce plastových oken, v roce 2009 ukončila výrobu a dováží levnější okna z Polska.

Města do zateplení budov budou s pomocí dotací investovat stovky milionů korun. Více plastových oken nyní podle Suchánka nakupují také developeři či majitelé rodinných domů a bytů. „Výkyv poptávky byl v polovině roku opravdu razantní. Museli jsme přijmout a proškolit zhruba dvacet nových zaměstnanců. Zavedli jsme dvě desetihodinové směny a vyrábíme i v sobotu,“ podotkl Suchánek.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita