42 procent kapitálu českých firem je ovládáno ze zahraničí

28.05.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Z celkové sumy 2,33 bilionu Kč je 42 procent ovládáno zahraničními subjekty. Nejčastějšími zahraničními majiteli tuzemských firem jsou Rusové, Němci a Ukrajinci.

Mezi zahraničními vlastníky s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál. Majitelé firem se sídlem v Nizozemsku kontrolují více než čtvrtinu, respektive 250 miliard korun z celkové hodnoty základního kapitálu v českých firmách, který je ovládán zahraničními subjekty. S výrazným odstupem následuje rakouský (11,2 procenta), německý (10,2 procenta) a kyperský (5,9 procenta) kapitál.

To naznačuje, že Nizozemsko a Kypr jsou stále velmi vyhledávané destinace k optimalizaci daňové povinnosti. Vlastníci z Německa a Rakouska potvrzují významné ekonomické propojení jak pro export a import, tak vzájemné vlastnické vazby," upozornila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 18,9 procenta z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují majitelé z Německa (11,4 procenta), Ukrajiny (10,7 procenta) a Slovenska (9,2 procenta).

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita