Suntech vyhlásil bankrot

20.03.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Čínská společnost zabývající se výrobou solárních panelů vyhlásila bankrot. Suntech patřil mezi jednoho z největších producentů solárních panelů na světe, ale kvůli vysokým ztrátám není schopen hradit své závazky.

Bankrot Suntechu je těžká rána pro plány Pekingu vytvořit v zemi globální centrum technologií pro obnovitelné zdroje energie. Zakladatel firmy Š´ Čeng-žung se stal jedním z nejznámějších čínských podnikatelů, většina jeho bohatství se však za poslední rok s propadem akcií firmy vypařila. Hodnota společnosti dosáhla na svém vrcholu až 16 miliard dolarů (318 milard Kč), za poslední rok se ale propadla o asi 80 procent.

Suntech v posledních dvou letech ztratil v důsledku masivního přebytku solárních panelů na globálním trhu a propadu jejich cen miliardy dolarů. Vysoké subvence pro solární energii v západním světě a daňové úlevy výrobcům v Číně přitáhly do oboru stovky malých čínských výrobců. Přebytek vyústil v krizi ve chvíli, kdy západní země začaly razantně omezovat nákladnou podporu solární energetiky.

Krize v sektoru už vedla ke krachu řady západních výrobců, zejména v USA a Německu, které měly ambice stát se lídry v odvětví. Čínští producenti se nyní ocitli pod tlakem obchodních sankcí USA a EU na jejich subvencovanou produkci.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT