Prodej hudby v loňském roce vzrostl

26.02.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celosvětově došlo k navýšení příjmů z prodeje hudby o 0,3 procenta na 16,5 miliardy USD (321,9 miliardy Kč). Jedná se o první růst v tomto segmentu za posledních 13 let.

Adaptace odvětví trvala dlouho. Hudební průmysl na přelomu tisíciletí vážně destabilizovalo internetové sdílení hudby, jaké nabízel třeba Napster. Firmy na to reagovaly množstvím žalob, avšak ani válka proti pirátství nezastavila příliv hudby zdarma přes internet. A v době, kdy se začalo legálním způsobem a za poplatek nabízet stahování hudby prostřednictvím služeb jako iTunes firmy Apple, již bylo odvětví ve volném pádu, upozornila agentura AP. Od svého vrcholu v roce 1999 příjmy hudebního průmyslu klesly o více než 40 procent.

Fyzický hudební trh, kam spadá vše od vinylových desek po DVD, pokračoval i loni v poklesu a přišel podle IFPI na příjmech o dalších 500 milionů USD. Firmy nyní sázejí na digitální hudbu, jako stahování a předplatné na internetu, avšak mají stále před sebou dlouhou cestu. Digitální hudba má nyní většinový podíl na prodeji hudby v USA nebo Skandinávii, na globálních příjmech odvětví má však stále majoritní podíl fyzický trh.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita