Iberia chce propustit pětinu zaměstnanců

12.02.2013 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Iberia, která je součástí International Airline Group (IAG), do které patří i British Airways, chce propustit asi 20 procent svých zaměstnanců. Celkem by se propuštění dotklo asi 3800 zaměstnanců.

Iberia chtěla původně propustit asi 4500 zaměstnanců, což by byla zhruba čtvrtina pracovní síly firmy. Později kvůli odmítavému postoji odborů ale management předložil nový návrh, v němž plánovaný počet rušených pracovních míst snížila o 30 procent. Odboráři avizovali, že pokud firma tak drastické propouštění prosadí, zahájí vlnu stávek.

Iberia od roku 2008 do září 2012 nashromáždila ztrátu 850 milionů eur (asi 21,5 miliardy Kč). To je podle vedení i hlavní důvod, proč musí podnik sáhnout k drastickým opatřením. Iberia o chystaném propouštění informovala už loni, podrobnosti ale sdělila až dnes.

Španělská ekonomika je za poslední tři roky už podruhé v recesi. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 26 procent, což je více než dvojnásobek průměru Evropské unie. Hůř je na tom teď už pouze Řecko, které před státním bankrotem zachránili mezinárodní věřitelé.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita