Obchodníci budou označovat lokální produkty

16.08.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle dohody mezi ministerstvem zemědělstvím a Svazu obchodu a cestovního ruchu mohou obchodní řetězce označovat na svých regálech výrobky vyrobené ve svých regionech.

Výrobky spjaté s příslušným územím poznají spotřebitelé podle nápisu „Z našeho kraje“. Ten bude viditelně umístěn v prostorách obchodu. „Záměrem obou stran je zvýšit prodej tuzemských potravin vyrobených v konkrétním kraji, a to v prodejnách působících na území téhož regionu,“ stojí v tiskové zprávě.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody zájmu o lokální potraviny patří jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým zdaleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají. O zvýšené poptávce po místních výpěstcích a výrobcích svědčí například také úspěch farmářských trhů.

Nákupem regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je i ekologické hledisko, protože doprava zboží na velké vzdálenosti zatěžuje životní prostředí výfukovými plyny. Podle informací Státní veterinární správy (SVS) se během loňského roku farmářské trhy konaly nejméně na 170 místech a letos přibývají další.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita