Poslanecká sněmovna podpořila zakázání hlasitější reklamy v televizi

03.05.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Návrh zákona byl v prvním čtení poslanci podpořen. Pokuta za nedodržení by se měla pohybovat od 10 tisíc do 5 milionů korun.

Novelu předložili poslanci ze všech sněmovních politických stran. Původně chtěli, aby ji sněmovna schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení, ale od tohoto návrhu ustoupili. Vláda měla k jejich návrhu připomínky, proto zvolili pomalejší projednávání. „To nám umožní udělat příslušné úpravy zákona,“ řekl zástupce předkladatelů Václav Mencl(ODS).

Vláda ve svém stanovisku mimo jiné poukázala na to, že předloha v rozporu s ústavními požadavky nevymezuje konkrétní věci, které by měly být vyhláškou upraveny. Není například jasné, jak by se hlasitost měřila a podle jakých technických norem.

Na dodržování předpisu by dohlížela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která by vyhláškou stanovila technické záležitosti a podrobnosti zákazu. Televize by podle novely nesměly vysílat více nahlas ani znělky, které oddělují reklamu a teleshopping od ostatních částí vysílání.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita