Vyplatí se uložit peníze v Turecku?

05.03.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Označily-li naše (pra)babičky něčí hospodářství za „turecké“, dotyčný si toto hodnocení rozhodně za rámeček nedal. Turecko jsem obchodně navštívil minulý měsíc a něco jako „turecké hospodářství“ jsem, pod vlivem tohoto přísloví, očekával. Jaké však bylo mé překvapení?

Překvapení první: důvěra Turků ve vlastní vládu

Zatímco Češi ve valné většině své vládě nevěří, v Turecku je tomu právě naopak. Říkali mi to jak prostí občané, tak i podnikatelé, s nimiž jsem se setkal. Po světové hospodářské krizi ani památka. Turecké hospodářství šlape, jak švýcarské hodinky. Všude se staví, silnice opravené, nemocnice i školy fungují, moderní obchodní domy jsou nabyté relativně levným zbožím, obyvatelé chodí pěkně oblečení. Zkrátka a dobře: Turci se mohou na vlastní oči přesvědčit, že tamní vláda činí v jejich prospěch, což se přímo odráží na jejich životní úrovni.

Překvapení druhé: daně

Vzhledem k tomu, že jsem chtěl rozšířit činnost své firmy v Turecku, zajímal jsem se i o tamní daně. Turci k daním přistoupili zhruba tak, jako české pojišťovny k automobilistům. Čím pravidelněji a vyšší daně odvádíte, tím na Vás čeká vyšší bonus, v podobě části jejich odpuštění. Naopak, dostane-li se podnikatel do potíží, snaží se s ním turecké daňové úřady domluvit na určitých úlevách. Rozhodně to není jako u nás, kdy Vám na dveře zaklepe exekutor. Jinými slovy turecká vláda se snaží pozitivní motivací ovlivnit své obyvatelstvo, aby daně platilo doma a ne v daňových rájích. Nicméně ani tato pozitivní motivace by nebyla účinná, pokud by Turci své vládě nedůvěřovali.

Překvapení třetí: finanční systém

K tomu, abyste v Turecku mohli podnikat, potřebujete účet. Firmu v Turecku založíte během 10 dnů (!) a stojí Vás to cca 2 500 Euro. Rezidenturu vybavíte také do 10 dnů (!). Největší šok mě ale čekal v bance. Pro ilustraci: uložíte-li si u ní 50 000 Euro, pak dostanete úrok 3,2 p.a. Uložíte-li si u ní stejnou částku v Tureckých lirách (cca 114 300 TL), pak mi na termínovaný měsíční vklad nabídli úrok 10,75 p.a. a na roční 9,27% p.a. Jak se říká v Čechách „no, nekupte to“.

Autor článku

Vít Klíma