Zahraniční fúze a akvizice zvyšují rentabilitu investora o 67 %

10.01.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Rentabilita společností, které uskutečnily tři a více zahraničních investičních transakcí, je během následujících pěti let po jejich realizaci o 67 % vyšší, než je průměr trhu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young realizovaného ve spolupráci s Cass Business School „The Rise of the Cross Border Transaction: The Serial Transactor Advantage“, který analyzuje 332 532 akvizic realizovaných během uplynulých 15 let. Téměř tři tisíce z nich lze přitom zařadit do kategorie „sériových“ (tj. investor uskutečnil během pětiletého období minimálně tři investiční transakce).

To je důkaz, že fúze a akvizice mají přidanou hodnotu. Ze zprávy dále vyplynulo, že je velký rozdíl mezi sériovými transakcemi zaměřenými na domácí cíle, jejichž rentabilita je pouze o cca čtvrtinu nad tržním průměrem, a na zahraničí orientovanými strategiemi, které přinášejí téměř třikrát vyšší přírůstek hodnoty.

 „Naše analýza ukázala, že mít kvalitní, promyšlenou investiční strategii zaměřenou na zahraniční investice je výhodou, která zvyšuje rentabilitu investora více než domácí fúze a akvizice. Nejhorší alternativou je ale zůstat pasivně sedět na rostoucí hromadě peněz se zanedbatelnou úrokovou sazbou,“ upozorňuje Petra Wendelová, partnerka společnosti Ernst & Young pro fúze a akvizice.

V letech 2001 a 2007, tedy na vrcholech ekonomických cyklů, byl podíl zahraničních fúzí a akvizic na celkovém objemu investičních transakcí 27 %, resp. 26 %. Rok 2011 bude za konjunkturní asi považovat málokdo, takže možná překvapí, že i letos bylo 25 % všech realizovaných transakcí zahraničních,“ dodává Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství společnosti Ernst & Young.

Pravda je, že určitou roli patrně sehrály výkyvy směnných kurzů. Nicméně přesto se zdá, že přibližně čtvrtinový podíl zahraničních fúzí a akvizic na celkovém transakčním objemu se stává normou,“ říká Petra Wendelová.

Žebříček nejvyspělejších trhů pro zahraniční fúze a akvizice

Žebříčku nejvyspělejších trhů pro zahraniční fúze a akvizice dominovaly nadále vyspělé státy jako Kanada (1-2. místo), Velká Británie (1.-2. místo), USA (3), Francie (4. – 6. místo), Japonsko (4. – 6. místo), Nizozemí (4. – 6. místo), Dánsko (7), Švédsko (8), Německo (9), Finsko (10.-11.) a Norsko (10.-11.). Nicméně poměrně překvapivé je velmi dobré umístění České republiky (24-26. místo), Israele (23. místo), Chile (24-26. místo) a Malajsie (24.-26. místo), které předstihly i všechny země BRIC (Čína 29. místo, Brazílie 49.-50., Rusko  49. -50., Indie 52. místo).

M&A Maturity Index analyzoval 36 faktorů v 6 kategoriích (ekonomické, finanční, politické, regulatorní, sociokulturní a technologické faktory). Izrael se umístil nejlépe v technologiích, Česká republika v sociokulturních faktorech, Chile v politických a Malaysie v ekonomických faktorech. Tato zjištění mohou být pro někoho překvapivá, ale vzhledem k rostoucímu počtu transakcí v těchto zemích, je jasné, že tzv. „sérioví“ investoři již potenciál těchto zemí objevili a naučili se jak se vyrovnávat s výzvami, které akvizice na těchto trzích přinášejí.

Fúze a akvizice na rozvíjejících se trzích

Za první tři čtvrtletí roku 2011 představovaly akvizice, jejichž cílem byly společnosti z rozvíjejících se trhů, 40 % celosvětových investičních transakcí, což je dvakrát víc než před deseti lety. Naproti tomu podíl investorů z rozvíjejících se trhů je letos zatím pouze 21 %.

Z analýzy předchozích transakcí vyplývá, že průměrná hodnota investiční transakce na rozvíjejícím se trhu se začne prudce zvyšovat asi tři až pět let poté, co se na něm objevily první fúze a akvizice. Znamená to, že nejvíc budou profitovat ti, kteří na nově se rodící trhy přijdou velmi brzo. Ostatní se budou muset velmi snažit, aby si zajistili zajímavý růst.

Zatímco akvizice na rozvíjejících se trzích nejsou žádnou novinkou, opačný trend, tedy že si investoři z rychle rostoucích ekonomik kupují zahraniční společnosti, je méně běžný,“ shrnuje Petr Kříž. „Nicméně vzhledem k výraznému ekonomickému růstu těchto zemí, jejich posilujícím měnám a zájmu o obchodní značky, nové technologie a přístup na trhy nebude jistě žádným překvapením, že také společnosti z rozvíjejících se zemí stále častěji investují v rozvinutých, případně v ostatních rychle rostoucích ekonomikách a někdy realizují i sériové transakce.

Bez efektivní investiční strategie pro rozvíjející se trhy se dnes žádná významná společnost neobejde. Kvalitní podnikové portfolio musí zahrnovat společnosti z rozvíjejících se i z vyspělých ekonomik,“ říká Petra Wendelová: „K nejatraktivnějším patří asijské trhy, protože jejich obrovský růstový potenciál investicím poskytuje – na rozdíl od volatilních vyspělých trhů – určitou ochranu. Nicméně kupující musí počítat s tím, že tomu budou odpovídat i ceny.

Autor článku

Redakce

Redakce