Indie umožní vstoupit na burzu i zahraničním investorům

02.01.2012 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Od poloviny ledna se například otevře individuálním investorům. Vláda si od tohoto kroku slibuje, že nastane nový příliv peněz ze zahraničí a omezení nestability na trhu.

Doposud mohly osoby ze zahraničí investovat na indickém akciovém trhu pouze nepřímo prostřednictvím investičních fondů či jiných institucí. Podle analytiků je krok vlády pozitivní. Jeho výsledkem však v nejbližší době zřejmě nebude zvýšení přílivu peněz ze zahraničí kvůli všeobecně slabým podmínkám na trhu.

Indie v posledních dvaceti letech pozvolna otevírá svoji ekonomiku zahraničním financím. Ekonomika rostla několik let v průměru o osm procent ročně, nyní však zaostává.

Indické akcie loni poprvé po třech letech klesly a za posledních deset let zaznamenaly teprve druhý pokles. Důvodem byly vysoká, téměř desetiprocentní procentní inflace, vysoké úrokové sazby, zpomalení domácího růstu a neakční politika, které doplnily otřesy na světových akciových trzích. Hlavní index Sensex klesl o 24,6 procenta, a stal se tak celosvětově jedním z indexů s nejhorším výkonem. V roce 2010 index naopak stoupl o 17 procent a o rok dříve až o 81 procent, napsala agentura Reuters.

Zpráva byla převzata z ihned.cz.

Autor článku

Firemni aktualita