ČSA propustí 100 pilotů

05.12.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České aerolinie (ČSA) propustí asi třetinu zaměstnanců, kteří létají na pravidelných linkách. Stejné množství volných pracovních míst vznikne v dceřiné firmě Holidays Czech Airlines, kam mohou propuštění piloti nastoupit. Do Holidays Czech Airlines bylo z ČSA převedeno jedenáct letadel. Podle Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) dochází k porušování zákoníku práce, protože vedení ČSA neprojednalo propouštění s odbory.

Záměr propouštění je podle mluvčí Skupiny ČSA Hany Hejskové známý od 24. listopadu, nejde tedy o novou věc, kterou by s odbory vedení neprojednalo. „Odchody nadbytečných pilotů budou probíhat postupně. Část z nich obdrží výpověď již v tomto týdnu, další budou v této věci oslovováni v následujících týdnech, “ vysvětlila Hejsková.

Podle mluvčího odborového sdružení CZALPA Filipa Gaspara je iluzorní si myslet, že přesunem letadel z jednoho subjektu na druhý dojde ke zvýšení výnosů a lidé si budou více kupovat letenky. ČSA se těmito informacemi údajně pokouší odvést pozornost od hlavního problému, jímž je špatné hospodaření.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita