Finanční úřady vybraly do poloviny října více peněz na DPH

20.11.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V loni se státu za stejné období podařilo vybrat na DPH 226 miliard korun, letos je to 242 miliard. U daně z příjmu právnických osob se výběr z loňských 100 miliard snížil na letošních 94,2 miliardy.

DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi sdílené daně. Jejich výnosy neputují jen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal na DPH podle údajů ministerstva financí ke konci října 169,6 miliardy korun, meziročně o 2,3 miliardy více. Z daně z příjmu právnických osob činily příjmy státního rozpočtu ke konci října 65,5 miliardy korun, meziročně o 4,1 miliardy méně.

Daň z přidané hodnoty by se měla postupně sjednotit na 17,5 procenta, a to od roku 2013. Již od příštího roky stoupne snížená sazba DPH z deseti na 14 procent. Nyní jsou sazby DPH deset a 20 procent. Kvůli růstu dolní sazby DPH mohou příští rok zdražit některé potraviny, léky, městská hromadná doprava, teplo, ubytování, zdravotní a sociální péče či vstupné na kulturní akce. Od roku 2013 naopak už nebudou 20procentní ale pouze 17,5procentní sazbou zatíženy například ceny aut, oblečení či elektřiny.

Zpráva byla převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita