Řekové mají nejhorší platební morálku v Evropě. Dobře si nestojí ani slovenské firmy

20.10.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Z průzkumu mezinárodní inkasní agentury EOS KSI, který proběhl v deseti evropských státech, vyplývá, že nejhorší platební morálku mají řecké firmy. V Řecku hrozí nesplácení pohledávek, dlouhá doba splatnosti i riziko nedobytnosti pohledávky. Podobně nebezpečné je z hlediska obchodu i Rumunsko či Slovensko. Při obchodování v těchto zemích je tedy potřeba počítat se zmíněnými riziky.

Řekové jsou na samém chvostu žebříčku – mají nejhorší platební morálku a vedou i v podílu nesplacených pohledávek, který se oproti roku 2010 zvětšil o 30 %. Průměrný podíl nesplacených pohledávek v Řecku dosahuje 35 %, dlužníci v Řecku jsou navíc ve splácení nejpomalejší v Evropě. Důležité však je, že řecké firmy povolují nejdelší dobu splatnosti – více než třetina firem je ochotná čekat 91 a více dní. Nejmenší podíl nesplacených pohledávek je naopak v Rusku a Belgii, kde se pohybuje okolo 10 %. V těchto zemích a v Německu je platební morálka vůbec nejlepší.

Slovensko s 15,6 %

Dobře si v průzkumu nestojí Slovensko, kde činí podíl nesplacených pohledávek 15,6 %. V podílu tzv. nedobytných pohledávek jsou s 3,3 % podprůměrní, nejhorší Řekové mají 5,1 %. Nedobytné pohledávky prakticky neexistují v Belgii, jejich podíl tam dosahuje pouhých 1,4 %.

Pokud budete obchodovat v zemích, jako je Řecko, Španělsko či Slovensko, musíte počítat s určitými riziky, například s pozdním splácením pohledávek. Je proto důležité se na situaci včas připravit, například včasným prověřením odběratele nebo nastavením efektivního systému inkasa pohledávek,“ upozorňuje Vladimír Vachel, jednatel EOS KSI Česká republika. Pokud se dostanete do situace, kdy vám někdo nesplatí pohledávku, je dobré kontaktovat inkasní agenturu s mezinárodní působností.

Zkušenosti našich klientů potvrzují výhodnost spolupráce na zahraničních pohledávkách. Nejen, že díky sesterským společnostem a prověřeným partnerům získáváme dokonalou znalost prostředí dlužníka, ale máme i vybudované standardizované systémy datové výměny, které nám umožňují rychle a levně přenést vymáhání do zahraničí. Obvyklým problémem našich klientů je ztráta kontaktu na dlužníka či neznalost místních zvyklostí, případně neschopnost komunikovat s dlužníkem v jeho jazyce – toto vše umíme snadno vyřešit,“ popisuje Vladimír Vachel zkušenost s vymáháním pohledávek ze zahraničí. Pokud inkasní agentura pohledávku nevymůže, může pak navázat soudní a exekuční fáze. Rozhodování o soudních krocích je s ohledem na vysoké náklady (např. na překlady dokumentů) individuální.

O průzkumu

Společnost EOS KSI realizovala průzkum mezi 2 200 firmami v Německu, Velké Británii, Belgii, Rusku, Polsku, Španělsku, Rumunsku, Řecku, Bulharsku a na Slovensku. Firmy byly dotazovány na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi. Detailní výsledky průzkumu jsou k dispozici na www.eos-ksi.cz.

Autor článku

Redakce

Redakce