Nezaměstnanost v září klesla na 8 %

10.10.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet nezaměstnaných se v září opět snížil a jen lehce přesáhl 475 tisíc.

Míra nezaměstnanosti se posunula dolů na 8 procent, tedy o dvě desetiny procentního bodu ve srovnání se srpnem. Jde o mírně lepší výsledek, než se čekalo, vliv na finanční trhy ale bude nulový.

Toky na trhu práce jsou v září obvykle celkem výrazné. Po prázdninách se na úřady práce hlásí druhá vlna absolventů škol a jejich zastoupení mezi nezaměstnanými tak roste. Nyní tvoří 7 procent uchazečů o práci. Vedle toho je ale září jedním z typických měsíců, kdy do firem nastupují nově přijatí zaměstnanci. Bylo jich o třetinu více než v srpnu. Tento vliv převážil, stejně jako ve většině minulých let, a umožnil snížení nezaměstnanosti.

Trh práce zaostává za vývojem produkčních statistik. Díky tomu na něm stále můžeme sledovat příznivý vývoj, i když průmyslová výroba i HDP zpomalily. Nezaměstnanost se může dál zlepšit i v příštích měsících, než ji na přelomu zasáhne negativní sezónnost. Delší výhled už je méně příznivý - v příštím roce se už slabší růst ekonomiky začne projevovat. Pokles (sezónně očištěné) míry nezaměstnanosti tak může být velmi pomalý, nebo můžeme vidět jen stagnaci kolem 8 procent. Zářijové snížení počtu volných míst je zatím spojeno s najímáním zaměstnanců a nejde tedy o špatnou zprávu. Na tuto statistiku ale postupně začne doléhat horší tvorba nových míst, což předznamená vývoj nezaměstnanosti.

Tomáš Vlk, Patria Finance

Autor článku

Firemni aktualita