Čekia: Zájem o daňové ráje letos opět roste; extrémní zájem je o Kypr na úkor Nizozemí

29.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet firem s vlastníkem z daňového ráje se blíží 11 600, resp. 3,3 % firem registrovaných v ČR.

Zájem podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje v první polovině letošního roku, ve srovnání s rokem 2010, který byl nejslabší za posledních pět let, opět vzrostl. Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považované za daňové ráje, se k 30.6.2011 zvýšil o 1,3 % (o 147) na 11 571 společností. K nejatraktivnějším daňovým rájům i nadále patří Nizozemí, Kypr, Lucembursko, ačkoliv Nizozemí od roku 2009 mírně ztrácí svoji pozici, zatímco Kypr posiluje. Největší relativní přírůstek letos zaznamenaly Bermudské ostrovy, Kajmanské ostrovy a Seychely. Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 3,3 % firem registrovaných v Česku. Analýzu dnes zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (Čekia), která tento typ informací čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů.

Zájem českých firem o daňové ráje opět nabírá na síle

Počet tuzemských společností, které mají vlastníka v destinaci považované za daňový ráj, meziročně vzrostl o 345 subjektů (pol. 2010 – pol. 2011) resp. 147 subjektů v letošním roce (31.12.2010 – pol. 2011). „Nejistá politická situace, tlak na zvyšování daní, měnící se legislativní prostředí, stejně jako frustrace z plýtvání veřejnými prostředky a neobjasněné korupční skandály zvyšují neochotu českých podnikatelů platit daně v České republice,“ říká analytička agentury Čekia, Petra Štěpánová s tím, že přesun sídla do daňového ráje v poslední době oznámila řada významných a ziskových firem. Statistiky Čekia představují jen špičku ledovce, neboť Čekia tento typ informací čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů a zohledňuje jen přímou vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem, zatímco podnikatelé, za účelem skrytí skutečných vlastníků a vytváření dojmu „serióznosti“, stále častěji vytvářejí složitější a méně přehledné struktury.

Kypr na úkor Nizozemí

Podle nejnovější studie Čekia mezi tuzemskými podnikateli prudce roste zájem o Kypr, a to na úkor doposud nejoblíbenějšího daňového ráje, Nizozemí. Od roku 2006, kdy Čekia tyto statistiky detailně sleduje, se počet českých firem s majitelem z Kypru zvýšil o 142 % (z 663 na 1 604), zatímco celkový počet společností kontrolovaných z daňového ráje vzrostl o 58 % (z 7 334 na 11 571).  „Extrémní zájem o Kypr si vysvětlujeme několika jevy: země přestala být vnímána ve světě jako offshore daňový ráj, ale je na ni pohlíženo jako na standardní evropskou ekonomiku. Druhým faktorem je, že v ostatních evropských zemích se zpřísňují daňové podmínky a Kypr zůstává k podnikatelům přátelský. Na druhou stranu Nizozemí začíná být administrativně, a proto i finančně, náročnější, nicméně stále zůstává vysoce stabilní a atraktivní destinací,“  uvedla Petra Štěpánová z agentury Čekia.

K nejoblíbenějším daňovým rájům dlouhodobě patří Nizozemí, následované s velkým odstupem Kyprem a Lucemburskem. Největší absolutní přírůstek za první pololetí letošního roku zaznamenal Kypr (54), z relativního pohledu, hlavně díky nízké srovnávací základně, Bermudské ostrovy (+20 %), Kajmanské ostrovy (+12,5 %) a Seychely (+11 %).


  • Amerika není považována za klasický daňový ráj, nicméně za splnění určitých podmínek tak funguje (k nejdůležitějším patří - firma nesmí být (spolu)vlastněna Američanem, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti, nesmí obchodovat s americkými rezidenty, nesmí mít z USA žádný příjem, nesmí zaměstnávat Američany).
  • Statistika hovoří o počtech společností, ve kterých je přítomen zahraniční kapitál dané země (prostřednictvím fyzické nebo právnické osoby), tzn. že pokud je daná společnost kontrolována například nizozemským a kyperským kapitálem, je započítána u obou zemí. Aktuálně se jedná o 178 společností.
  • Propočet zohledňuje výhradně primární vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem, nikoli další vazby týkající se vlastníka. Do propočtů byly zařazeny jen veřejně dostupné informace
    o vlastnických vztazích tuzemských firem, které má ČEKIA k dispozici.
Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT