Česká národní banka ponechala sazby beze změny

23.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Důvodem pro toto rozhodnutí bylo především vymizení inflačních tlaků a zpomalení nejenom evropských ekonomik.

Česká národní banka (ČNB) včera na svém měnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávajících hodnotách. Klíčová dvoutýdenní Repo sazba tak zůstala na úrovni 0,75 %. Do konce roku očekáváme, že se úrokové sazby nebudou nadále měnit.

Důvodem pro toto rozhodnutí bylo především vymizení inflačních tlaků a zpomalení nejenom evropských ekonomik.

V současné době neexistují stimuly, které by vedly k razantnímu poklesu nezaměstnanosti či k zvyšování mezd, které by působily na růst spotřebitelských cen. Jediným proinflačním rizikem tak zůstává současné oslabování koruny. Ta by mohla dále oslabovat s ohledem na pokles na finančních trzích a nejednoznačné řešení řecké dluhové situace.

Včera se rozhodovalo o úrokových sazbách i v zámoří. Americký FED taktéž nechal sazby beze změn a potvrdil dříve zveřejněnou informaci, že je připraven držet nízké sazby až do poloviny roku 2013. Zároveň trh očekával zprávu ohledně možné nové vlny kvantitativního uvolňování známé jako QE3. V tomto směru FED nepřinesl razantní řešení, pouze rozhodl o změně struktury bilance. Bude prodávat krátkodobé dluhopisy v objemu 400 mld. USD a za utržené peníze nakupovat dluhopisy s delší splatností. Nebude se tak jednat o tisknutí nových peněz. FED si od tohoto kroku slibuje snížení cen dlouhodobých úvěrů. To by mělo pozitivně působit na hypoteční trh a realizaci dlouhodobějších investičních projektů.


Petr Gapko, makroekonomický analytik GE Money Bank

Autor článku

Firemni aktualita