Tuzemské projektové a inženýrské firmy čelí propadu oboru

06.09.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Snížení výkonu v oblasti projektových a inženýrských prací očekává letos v tuzemsku 61 procent manažerů z oboru. V průměru letos předpokládají propad o 4,5 procenta. Pokles bude podle nich pravděpodobně kvůli negativní situaci ve stavebnictví pokračovat i v roce 2012. Vyplývá to z průzkumu společností CEEC Research a Benchcom, jehož výsledky dnes jejich představitelé zveřejnili na konferenci ředitelů projektových a inženýrských firem.

Nejčernější výhled mají firmy projektující dopravní stavby. "Objem nově vypisovaných veřejných zakázek souvisejících s přípravou staveb v dopravní infrastruktuře je za poslední dva roky nižší v řádu desítek procent. A vezmeme-li v úvahu vysoutěžené ceny, tak odhad očekávaného poklesu v roce 2012 do pěti procent se jeví jako velmi optimistický," uvedl generální ředitel firmy Arcadis CZ Václav Hořejší. Podle manažera společnosti K4 Petra Ščurkeviče je však mírné oživení patrné u soukromých investorů.

Pokles tržeb letos očekává v oboru 51 procent projektových a inženýrských firem. Průměrný odhadovaný pokles výnosů činí 3,3 procenta. Snižování tržeb bude podle manažerů v průměru pokračovat také příští rok.

Pro rok 2012 předpokládají společnosti pokles odvětví o 1,7 procenta. V pozemním stavitelství budou projektové a inženýrské práce stagnovat, v dopravním stavitelství obor ale dál klesne o 4,2 procenta, odhadují manažeři.

Autor článku

Firemni aktualita