Vláda odložila o 14 dní projednávání daňových změn

10.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vláda o dva týdny odložila projednávání daňových změn, které počítaly se zrušením superhrubé mzdy či daňových výjimek včetně zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek. ČTK to řekl zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Vláda se prý chce k projednávání první fáze třetího pilíře daňové reformy vrátit po další diskusi. Kabinet naopak schválil návrhy zákonů o finanční správě a celní správě.

Ministerstvo chce v rámci daňové reformy zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd 32,5 procenta.

Při jednání o finanční správě se kabinet podle zdroje dnes dohodl na dvou změnách. Generálního ředitele finanční správy bude jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra financí a strukturu jejího územního pracoviště bude měnit vyhláškou ministr financí.

Změny by měly být účinné od příštího roku. Dnešních osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se má přeměnit na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť. Státnímu rozpočtu by tato změna podle návrhu měla ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně.

V rámci vzniku Finanční správy ČR by 14 územních finančních úřadů mělo vzniknout z nynějších osmi pracovišť Generálního finančního ředitelství a doplněním šesti nových územních pracovišť.

Vytvořená Finanční správa ČR podle MF umožní do budoucna i převzetí dalších kompetencí souvisejících s vytvořením Jednotného inkasního místa daní, sociálního pojištění a zdravotního pojištění, a to bez změny názvu nebo struktury systému. Jednotné inkasní místo samotné by přitom podle plánů MF mělo vzniknout od roku 2013. Rozhodnutí o jeho zavedení dnes vláda také odložila o 14 dní.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita