Projekt superlaseru ELI pomůže výzkumu

10.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Projekt superlaseru „ELI“ za téměř 7 miliard korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), který v dubnu posvětila Evropská komise, byl schválen také na národní úrovni. Ministr Josef Dobeš podepsal rozhodnutí o poskytnutí dotace poté, co zástupci projektového týmu „ELI“ dodali technickou část žádosti projektu, což bylo posledním krokem pro vydání finálního rozhodnutí k zahájení projektu. Toto špičkové vědecké pracoviště bude vybudováno ve středočeských Dolních Břežanech a do provozu by mělo být uvedeno v průběhu roku 2016.

Projekt ELI je výsledkem spolupráce 40 výzkumných institucí ze 13 zemí EU. Nedaleko Prahy tak bude stát jedna ze tří částí infrastruktury s názvem ELI Beamlines – nejvýkonnější laser světa. Další dvě vědecká centra s odlišným zaměřením postaví EU v Maďarsku a Rumunsku.

Mezi hlavní přínosy projektu nejvýkonnějšího laseru na světě bude výzkum v oblastech léčby rakoviny, nové technologie pro lékařské zobrazování a diagnostiku, nástroje pro vývoj a testování nových materiálů, výzkum v oblasti výzkumu jádra, nakládání s radioaktivním odpadem a mnoho dalšího. „Z pohledu Ministerstva školství tak už nic nebrání realizaci projektu superlaseru ELI. Je to vůbec největší z miliardových velkých projektů v rámci programu OP VaVpI, což samo o sobě hovoří o jeho významu nejen pro Českou republiku, ale v širším celoevropském měřítku “ řekl k podpisu poskytnutí dotace ministr Josef Dobeš.

Zpráva převzata z www.dotaceonline.cz.

 

Autor článku

Firemni aktualita