Meziroční růst cen v Česku v červenci zpomalil na 1,7 pct

09.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Meziroční míra inflace v České republice v červenci zpomalila na 1,7 procenta z 1,8 procenta v červnu. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta, což bylo dáno zejména sezonním zvýšením cen zájezdů; zlevňovalo naopak oblečení a obuv. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa spotřebitelské ceny v červenci nepřekvapily. "Tento růst není příliš vzdálen prognóze České národní banky, z pohledu centrální banky se tak jedná o neutrální data. Ani struktura červencové inflace nijak nepřekvapila," uvedl Škop. Vývoj cenové hladiny v červenci nejvíce ovlivnily sezonní změny cen, doplnil David Marek ze společnosti Patria Finance. "Inflace poklesla i přes opětovný mírný nárůst cen pohonných hmot nebo zdražení v městské hromadné dopravě v některých městech," poznamenal analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Meziroční cenový růst mírně zpomalil hlavně v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny ovoce přešly z růstu o 1,1 procenta v červnu do poklesu o 4,2 procenta v červenci. Cenový růst dále zmírnil především u mléka na 12,2 procenta, u jogurtů na 3,8 procenta a másla na 12,9 procenta.

Podle ČSÚ měly dominantní vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen i nadále ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje a bydlení. Ceny běžného pečiva vzrostly o 33,9 procenta, chleba o 21,8 procenta, mouky o 45,4 procenta, jedlých olejů o 26,2 procenta, cukru o 33 procent, kakaa o 17,3 procenta a kávy o 23,1 procenta.

V bydlení se meziročně zvýšily ceny zemního plynu o 11,5 procenta, elektřiny o 4,8 procenta, vodného o 6,2 procenta, stočného o 5,8 procenta a tepla a teplé vody o 1,6 procenta. Čisté nájemné se zvedlo o 3,1 procenta, v tom regulované nájemné vzrostlo o 8,2 procenta a tržní stouplo o 0,8 procenta.

Nižší než loni byly v červenci nadále ceny odívání a obuvi vlivem poklesu cen oděvů o tři procenta a obuvi o 1,2 procenta. Pokračoval meziroční pokles cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost, v červenci se snížily o 4,5 procenta.

Proti loňsku byly dál nižší ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat, a to o 11,4 procenta. Ceny dovolených s komplexními službami i přes jejich výrazné meziměsíční zvýšení byly o 1,6 procenta nižší než loni. Ceny mobilních telefonů klesly o 12,1 procenta.

Z potravin byly nižší zejména ceny vajec o 8,4 procenta, citrusů o 29,3 procenta a banánů o 23,7 procenta. Ceny zeleniny spadly o 12,7 procenta zejména vlivem poklesu cen plodové zeleniny o 36,2 procenta a brambor o 8,1 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,1 procenta a ceny služeb o 1,1 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 101,9 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita